Portal 072info

Učenici koji se žele školovati za konobara, kuhara i krojača mogu dobiti stipendiju

Učenici u Tuzlanskom kantonu koji se budu željeli školovati za neka od deficitarnih zanimanja u idućoj školskoj godini moći će dobiti stipendiju, s obzirom na to da je Kantonalna vlada osigurala 80.000 konvertibilnih maraka za ovu namjenu. Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici je usvojila plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola za iduću školsku godinu. Tom prilikom data je suglasnost kojom je omogućen upis 5.517 učenika u 32 srednje škole i Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju.

“Ovogodišnji plan upisa urađen je i na bazi mišljenja i prijedloga školskih odbora srednjih škola, gradskih i općinskih vijeća, Kantonalne službe za zapošljavanje i Kantonalne privredne komore, tako da u značajnom dijelu predstavlja i odgovor na potrebe tržišta rada Tuzlanskog kantona”, naveli su iz Kantonalne vlade.

Planom je predviđen upis 825 učenika u gimnazije, 2.675 u tehničke škole, 1.825 u stručne škole, 75 u umjetničke, 100 u vjerske i 16 u specijalnu školu. Iz Vlade TK kažu da ovakav plan upisa učenika predviđa 1.440 mjesta više u srednjim školama u odnosu na broj učenika koji završavaju osnovne škole.

“To omogućava da svi učenici, koji završavaju osnovno obrazovanje, a njih je u ovoj školskoj godini na području Tuzlanskog kantona 4.075, u skladu sa postignutim uspjehom u osnovnoj školi, ličnim interesima i sposobnostima, kao i mogućnostima škola, nastave obrazovanje u nekoj od srednjih škola Tuzlanskog kantona”, naveli su iz Kantonalne vlade.

Tokom današnje sjednice utvrđena je i lista deficitarnih zanimanja na osnovu koje će se stipendirati učenici prvih razreda srednje škole na području Tuzlanskog kantona za školsku 2020/2021. godinu.

Prema današnjoj odluci, deficitarna zanimanja na području najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH su zavarivač, zidar-fasader-izolater, krojač, konobar, kuhar, plinski i vodoinstalater, autoelektričar, stolar, tapetar i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.

“Učenici koji u školskoj 2020/2021. godini upišu prvi razred srednjih škola sa liste deficitarnih zanimanja moći će aplicirati na konkurs za dodjelu stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola koji su upisali deficitarna zanimanja u školskoj 2020/2021. godini”, naveli su iz Vlade TK.

S ciljem motivacije učenika da upišu neko od deficitarnih zanimanja, Vlada je Budžetom Tuzlanskog kantona za 2020. godinu planirala 80.000 KM za stipendiranje ovih učenika srednjih škola.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME