Učenici se vraćaju u školu, rekreacija u teretanama i dalje zabranjena

UKC Tuzla testovi nov
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela odluku prema kojoj se učenici osnovnih i srednjih škola te fakulteta od ponedjeljka vraćaju u školske klupe.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona danas je održao sjednicu na kojoj je predložio nove mjere, shodno epidemiološkoj situaciji, a koje je zatim potvrdila Kantonalna vlada.

Kako je konstatovao kantonalni ministar zdravstva Božo Jurić, epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu i dalje je složena. Prema njegovim riječima, dnevni broj noovootkrivenih slučajeva infekcije je visok, kao i postotak pozitivnih briseva u odnosu na ukupno testirane.

Shodno današnjoj odluci Vlade TK, sve naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva ostaju na snazi do daljnjeg.

S druge strane, prema Jurićevim riječima, od ponedjeljka, 19. aprila ove godine svi učenici osnovnih i srednjih škola te visokoškolskih ustanova se vraćaju na konvencijalni oblik nastave

Do daljnjeg ostaju na snazi naredbe i preporuke donesene od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona u ranijem periodu, a koje se odnose na ugostiteljske objekte i javni prijevoz, obustava posjeta domovima za stare i iznemogle osobe, obustavu izvođenja praktične nastave za sve učenike i studente koju istu obavljaju u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, osim za studente 12. semestra Medicinskog fakulteta (klinički staž).

I dalje se zabranjuje obavljanje svih vannastavnih aktivnosti (dodatna nastava, kursevi, škole stranih jezika, ustanove za edukaciju odraslih, treninzi u zatvorenom prostoru i sl.), te se preporučuje upotreba online alata za edukaciju, te organizovanje trenažnih procesa na otvorenom, dok je realizacija ispita dozvoljena. Zabranjuju se do daljnjeg sportsko rekreativne aktivnosti u zatvorenom prostoru izuzimajući treninge i takmičenja sportskih klubova koji učestvuju u takmičenjima na kantonalnom, federalnom i državnom nivou.

“Dozvoljava se izvođenje hladnog operativnog programa u općoj anesteziji u svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama bolničkog nivoa na području Tuzlanskog kantona do nivoa od 30 posto redovnog operativnog programa. Pružanje specijalističko – konsultativnih i dijagnostičkih zdravstvenih usluga bolničkog i vanbolničkog nivoa treba obezbjediti u skladu sa potrebama građana, uz uvažavanje ljudskih i tehničkih mogućnosti ustanova u trenutnim epidemiološkim uvjetima”, nova je naredba Vlade TK.

I dalje se zabranjuje izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima na teritoriji Tuzlanskog kantona, kao i konzumacija nargile u ugostiteljskim objektima do daljnjeg. Ugostiteljskim objektima se preporučuje dominantno korištenje kapaciteta na otvorenom (bašte) uz poštivanje važećih epidemioloških mjera.

Nalaže se inspekcijskim organima kontrola aktivnosti u oblasti usluga PCR testiranja u javnim i privatnim ustanovama, a u smislu prijave podataka o broju dnevno testiranih pacijenata prema Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, kao i podataka o pozitivnim slučajeva nadležnim higijensko-epidemiološkim službama.

Danas donesene naredbe će se primjenjivati od subote 17. aprila, a važe do petka 23. aprila 2021. godine.