Portal 072info

Učenici u Italiji se vraćaju u klupe, strahuje se od novog talasa korone

sa 103
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Više miliona učenika u Italiji vratit će se u škole 14. septembra, kada u toj zemlji počinje nova školska godina, a italijanski zdravstveni zvaničnici ustanovili su pravila za sprječavanje širenja virusa kovid-19, strahujući od novog talasa zaraze najesen.

Povratak djece u školske klupe tokom pandemije važan je korak za Italiju, prvu evropsku zemlju koja je zbog koronavirusa početkom marta uvela stroge mjere karantina na cijeloj teritoriji, a iz blokade postepeno izašla poslije oko tri mjeseca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Italijansko Ministarstvo zdravlja i Visoki institut za zdravlja objavili su smjernice za sprječavanje širenja virusa kovid-19 od identifikacije zaraženih učenika ili nastavnika do karantina.

Jedno od pravila je da porodica svakodnevno provjerava tjelesnu temperaturu djeteta prije polaska u školu. Ako u školi postoji sumnja da je učenik zaražen, preporuka je da ga odrasla osoba sa hirurškom maskom na licu izoluje u određenom prostoru gdje će sačekati roditelje, koji su upozoreni da po povratku kući sa djetetom u najkraćem mogućem roku kontaktiraju pedijatra ili porodičnog ljekara, koji će donijeti odluku da li je neophodan test na koronavirus.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Detalji o novim slučajevima u BiH: Oboljela i djeca, virus se širi i sa zabava

072info.com

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini prijavljeno četiri smrtna slučaja i 245 novozaraženih

072info.com

U BiH počinje liječnje krvnom plazmom oboljelih od koronavirusa

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)