Učenici zeničkih srednjih škola darivali krv

Tokom protekla tri dana, a u organizaciji Crvenog križa-krsta Zenice i transfuzijskog centra Kantonalne bolnice Zenica, održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi učenika zeničkih srednjih škola.

U akciji doborovoljnog darivanja krvi učestvovali su učenici i nastavno osoblje Srednje mješovite industrijske škole, Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“, Prve i Druge gimnazije, Ekonomske i Srednje medicinske škole.

Profesorica zdravstvene njege, Admira Durmiš-Hekić i učenik 4. razreda srednje medicinske škole, Selmin Babanović, dio su mlade populacije koji shvataju da je darivanje krvi, kako su izjavili za RTV Zenica, humani čin kojim se omogućuje liječenje povrijeđenih i oboljelih osoba.

Prema riječima sekretarice Crvenog križa-krsta Zenice, Arme Oruč, odziv učenika i nastavnog osoblja zeničkih srednjih škola više je nego dobar. Mobilni timovi, kaže Arma Oruč, svojevrsna su novina u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi i po potrebi mogu biti na raspolaganju svim zainteresovanim.

Članovi Crvenog križa Zenica paralelno realizuju i ostale akcije iz programa svog rada. Tako je proteklog vikenda, a u povodu Dana zdravlja, na trgu Alije Izetbegovića dijeljen informativni materijal, te vršeno mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi za sve dobrovoljne darovatelje krvi.

RTVZE

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE