Učešće predstavnika iz BiH: Održan International Long Weekend Retreat and Grassroots Training

Učešće predstavnika iz BiH: Održan International Long Weekend Retreat and Grassroots Training

Ucesnici2

Na Zlatiboru je u periodu od 25 do 29. aprila održan međunarodni libertarijanski program pod nazivom “International Long Weekend Retreat and Grassroots Training”. Program je ogranizovan od strane Libertarijanskog kluba “Libek”, nevladine organizacije iz Srbije čija je misija promocija ideja slobode kroz edukaciju i politički angažman. U okviru programa je sudjelovalo oko 35 učesnika iz studentske populacije, većinom iz Srbije, ali i iz regije.

Kroz radionice i predavanja učenici programa su imali priliku da se bliže upoznaju sa organizacijom kampanja u svrhu promoviranja interesa pojedinca nasuprot države, te upoznaju rad nekih od najuspješnijih svjetskih libertarijanskih organizacija. Predavanja i radionice su vodili Matthew Elliott, osnivač nevladine organizacije TaxPayers’ Alliance iz Velike Britanije i Jeff Scully, predstavnik američke organizacije FreedomWorks. Pored navedenih, Admir Čavalić, osnivač udruženja “Multi” iz Tuzle i Almir Čehić, član Centra za poslovnu afirmaciju (CPA) iz Zenice, upoznali su učesnike programa o ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, potencijalu libertarijanskih pokreta, kao i radu nevladinih organizacija koje promoviraju ideje slobodnog tržišta.

“Nastojali smo da učesnicima programa što jasnije predstavimo ekonomsku situaciju u BiH, sa naglaskom na nizak nivo ekonomskih sloboda. Prikazani su glavni problemi budžeta na različitim nivoima vlasti, a odnose se na javni dug, penzioni i obrazovni sistem. Pored zahvale organizatorima na pozivu za učešće na programu, moram napomenuti da je inicijalno dogovorena buduća suradnja između organizacije Libek i udruženja “Multi” iz Bosne i Hercegovine”, izjavio je Admir Čavalić.

Program je stavio naglasak na organizaciju uspješnih libertarijanskih kampanja, uz trening i vođenje istih. Pored toga, pruženo je znanje o svakodnevnoj politici, te organizaciji građanskih inicijativa. Predstavljen je i međunarodni internet projekat koji ima za cilj umrežavanje organizacija širom svijeta, na temu promoviranja ideja slobode.

“Drago mi je što smo prisustvovali jednom ovakvom programu, naročito jer smo imali priliku predstaviti rad naših organizacija – “Multi” i CPA. Ovim putem želim obavjestiti bosansko-hercegovačku javnost da ćemo nastaviti sa našim radom na polju promoviranja slobodnog tržišta u BiH i da pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže”, zaključio je Almir Čehić iz Centra za poslovnu afirmaciju Zenica.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE