D42A6581 BEEA 4AD6 A9D7 AB884D2E43C7
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

U Potočare su stigli učesnici Marša mira koji je ove godine nazvan “Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija”.

Marš mira traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj blizu stotinu kilometara od Nezuka do Potočara.

U okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica i ove godine je bio organizovan 17. po redu Marš mira.

Marš mira je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Marš mira ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida koje se uporno i sistematično nameće i zagovara od strane predstavnika srpskog naroda, institucija RS, Srbije i njihovih istomišljenika.

U pitanju je jedna od najmasovnijih, najbrojnijih i najzahtjevnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjica genocida, s međunarodnim karakterom i učesnicima iz mnogih zemalja svijeta.

Kolonu Marša mira svake godine predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i genocid iz jula 1995. godine.Podsjetimo, 11. jula u Potočarima će biti ukopano 19 žrtava genocida u Srebrenici. Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je 16-godišnji Azmir Osmanović, dok je najstarija 63-godišnji Husein Kurbašić. Među njima je i 24-godišnja Zilha Delić. Ove godine će biit ukopani i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.