9 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba najavilo je deseti Ultramaraton Vukovar – Srebrenica, u povodu obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Kako navode u saopćenju, namjera organizatora je podsjetiti na sve nevino stradale tokom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice.

– Povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želimo podići i svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba, kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih – ističe se.

Ultramaraton se održava od 2012. godine u terminu od 6. do 10. jula, a maratonci u pet etapa od Vukovara (Ovčara), preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 kilometara. Svojim učešćem projekt su nesebično i velikodušno podržali maratonci Dražen Ćućić, Zmago Horvat, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac. 

Osim maratonaca, na pojedinim dionicama Ultramaratona, pridruže se i drugi trkači koji na taj način žele podržati projekt i odati počast žrtvama.

– Ove godine u Ultramaratonu učestvuju maratonci Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac, a na dionici Vukovar – Vinkovci pridružit će im se brigadir Ivan Galović, pukovnik Miroslav Varžić, Iva Smoljan, Daniel Srb, Kristijan Anđelić i Ivan Špoljarić. Na posljednjoj etapi, Zvornik – Srebrenica (Potočari), maratoncima će se pridružiti Nermina Bakalović, Mensur Velić i Boban Pantović.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića, gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića i Grada Sarajeva, uz financijsku podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA – naglašeno je.

Kako je najavljeno, polazak Ultramaratona predviđen je za 6. juli u 9 sati iz Memorijalnog centra Ovčara, a dolazak u Potočare za 10. juli (očekivano vrijeme dolaska je 12.45 sati).