„Učinimo to“ i u Zeničko-dobojskom kantonu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

488ff8b5b009d002d059b5e5265e9f96_XL

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Kantonalnom upravom za šumarstvo, sprovela se akcija „Let’s Do It – Milion sadnica za 1 dan“ koja se provodi u cijeloj Bosni i Hercegovini. Na području Zeničko-dobojskog kantona pošumljavalo se na površini od 15 hektara. Više od 500 volontera će posaditi 37.000 sadnica.

Cilj ove akcije je stavljanje u fokus opštekorisne funkcije šuma, kao što su zaštita tla od erozije vodom i vjetrom, pročišćavanje voda i zaštita izvorišta pitke vode, te povoljniji uticaj na klimu i poljoprivrednu djelatnost, pročišćavanje vazduha  i proizvodnja kisika. Pored toga, šume su oduvijek bile i prostor za odmor i rekreaciju, pa su tako već odavno „prokrčile“  put razvoju ekološkog, lovnog i seoskog turizma.

ČITAJ JOŠ:  Ambasador Japana u BiH Ito Makoto: Opći izbori su jedno od najvažnijih sredstava u demokratskim zemljama

Ova akcija je sinhronizovano krenula na području svih općina Kantona, pa će tako pošumljavanje na području Općine Zenica biti organizovano u blizini naselja Seoci (Babino-Gračanica), u Općini Maglaj – na području sela Ošve, u Tešnju na lokalitetu Lipe-Pasji Potok, Zavidovića – na području Gostovića. Zanimljivo je da će se na teritoriji Općine Vareš angažovati čak 200 volontera te će zbog planiranog obima sađenja, akcije biti provedene u toku dva dana – danas i 30. oktobra.

ČITAJ JOŠ:  Od psihijatrije do duševnog mira! (VIDEO)
GODISNJICA
MARKETING