Učiteljica pronašla kreativan način kako natjerati djecu da redovno peru ruke

Američka učiteljica Shauna Woods pronašla je način kako olakšati tu tešku situaciju i djeci usaditi naviku redovne higijene, piše Megaphone.

Ona radi s djecom trećih razreda u školi Hallsville u Missouriju, a fotografiju svog trika je podijelila na Facebooku i objava je uskoro postala viralna.

– U ovo doba godine često se suočavamo s izostancima učenika zbog virusa ili drugih bolesti poput prehlade. Činjenica je da su djeca u malom prostoru i svakodnevno su u interakciji s drugim učenicima tokom čitavog dana. Dijele mnogo toga, uključujući i bacile – kazala je ona.

Kako bi ih potaknula da češće peru ruke, na njih im utisne maleni žig.

– Radimo najbolje što možemo u učionici kako bismo otjerali bacile. Učenici su ovog jutra dobili maleni žig. Ako on do kraja dana nestane jer su dobro prali ruke, dobit će nagradu – napisala je na Facebooku.

– Žig s mojim imenom, Mrs. Woods, imam već godinu dana i koristila sam ga za označavanje svojih knjiga u razredu. U ponedjeljak ujutro sam ga uzela, zamolila učenike da operu ruke i zatim dođu do mene. To sam nazvala njihovim jutarnjim zadatkom. Zatim sam im utisnula žig na ruke, a oduševili su se kad su čuli da nudim i nagrade – objasnila je učiteljica.

Iako su u početku učenici uglavnom pokušali istrljati ruke što prije kako bi se tinta uklonila, uskoro su usvojili naviku da peru ruke tokom čitavog dana.

– Kad smo jedanput nadišli očekivanja i svrhu, pranje ruku je za sve moje učenike postala rutina. Od tada, svakog jutra dobiju svoj žig. Na kraju dana im pogledam ruke, i ako je izblijedio ili nestao, dobiju nagradu – kaže učiteljica.

Smatra kako je njezina ideja motivacijska jer potiče djecu da nauče kako je važno redovno prati ruke.

– Budimo iskreni, nekim je učenicima najvažnije hoće li dočekati odmor. Međutim, ako imaju vizualni podsjetnik na ruci, to će potaknuti njihove higijenske navike. Čak sam im se pridružila, pa kako bih bila dobar uzor, žig stavljam i na svoje ruke – dodala je.

Roditeljima se ideja svidjela.

– Svojoj djeci svakog jutra pokušavam takav žig utisnuti u pamet. Hvala! – napisao je jedan.

– Odlična ideja! Jedva čekam vidjeti je li Lane još ima svoj žig – nadovezao se drugi.