UCJENE: Pada li u vodu sporazum SDA, DF-a i Saveza za promjene?!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kada se, ako je to uopće moguće, ostave po strani prepucavanja, psovke i međusobni napadi kojima je obilovala prekjučerašnja konstituirajuća sjednica Narodne skupštine RS-a, u prvi plan isplivavaju dva detalja – jedan se može svesti pod kategoriju ponižavanja, a drugi pod ucjene. O čemu se radi?

Izvor: Dnevni list

Milorad Dodik i njegov SNSD osigurali su većinu glasova u Narodnoj skupštini Republike Srpske, istina tijesnu i nesigurnu, ali većinu imaju. Tijesna je zbog toga što se radi o 42 zastupnika koji će izvršavati Dodikove naloge i naredbe, a to je upravo potreban broj glasova za izglasavanje odluka. Nesigurna je zato što svaki od ta 42 zastupnika mora biti prisutan na svakoj sjednici kako bi ono što SNSD poželi prošlo, što opet znači da nitko od njih ne smije ni gripu dobiti u vrijeme zasjedanja Narodne skupštine.

Ponižavanje i ucjene

Potrebnu dvojicu zastupnika Dodik je našao u likovima i djelima Ilije Stevančevića, najstarijeg zastupnika, i Vojina Mitrovića. Stevančević je mandat osvojio kao kandidat Partije ujedinjenih penzionera, a Mitrović kao kandidat NDP-a Dragana Čavića. Zastupnici iz Saveza za promjene u kojem su SDS, PDP i NDP, na prekjučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Narodne skupštine otvoreno su priopćavali da su Stevančević i Mitrović podmićeni i kupljeni kako bi prišli bloku SNSD-a.

Dodik je na ovo odgovorio da je Stevančević prišao njegovom taboru kada mu je obećao da će mirovine u RS-u biti povećane za tri posto, a Mitrović kada mu je obećao da će Investicijsko-razvojna banka RS-a odobriti Termoelektrani Ugljevik kredit od 1,5 milijuna maraka i neke unosne poslove. I jedan i drugi zastupnik sve ovo su prešutjeli i ponašali se kao da se ništa od optužbi da su kupljeni i Dodikove obrane njih uopće ne tiče.

Sve u svemu, parlamentarna većina u Narodnoj skupštini RS-a je uspostavljena i omogućava Dodiku po svom šnitu skrojiti i sastav nove Vlade.

Predsjednicima SDS-a, PDP-a i NDP-a, Mladenu Bosiću, Mladenu Ivaniću i Draganu Čaviću, ostaje da makar sami sebi odgovore na pitanje koga su sve primali u svoje stranke i uzimali za koalicijske partnere i koliko su sami krivi što su ih Stevančević i Mitrović nasanjkali.

U banjolučkim političkim krugovima jučer se pričalo da je Dodik s njima dvojicom posao završio još prije desetak dana i dogovorio da do kraja “ostanu tajnoviti” kako bi Savez za promjene “preveli žednog preko vode”. Obojica su od ranije bliski SNSD-u, Mitrović je godinama bio jedan od istaknutijih članove te stranke, a navodno je napustio kada mu nisu ispunjeni neki privatni zahtjevi i pod izgovorom da se ne slaže s Dodikovom politikom prešo je u Čavićev NDP. Po istim pričama, on je zapravo ubačen u NDP kako bi ga iznutra razarao. A Stevančević je, kako se priča, prije sedam dana vodeću ekipu Saveza za promjene upozorio da dobro vode računa i čuvaju svakog zastupnika i obavijestio da ima informacije da je SNSD spreman platiti između 500.000 i milijun maraka svakom zastupniku koji se priključi toj stranci?!

Kada se, ako je to uopće moguće, ostave po strani prepucavanja, psovke i međusobni napadi kojima je obilovala prekjučerašnja konstituirajuća sjednica Narodne skupštine RS-a, u prvi plan isplivavaju dva detalja – jedan se može svesti pod kategoriju ponižavanja, a drugi pod ucjene. O čemu se radi?

Blokiranje odluka

Zastupnici su usvojili odluku da Narodna skupština ima četiri potpredsjednika. Koalicija “Domovina” odmah je predložila Senada Bratića (SDA) za potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i Ivanu Lovrić (HSP) iz reda hrvatskog naroda. Savez za promjene predložio je za potpredsjednika Nenada Stevandića (SDS). Međutim, nitko od njih nije dobio dovoljan broj glasova i zaključeno je da se potpredsjednici biraju na idućem zasjedanju. Inače, Bratić, Lovrić i Stevandić ispunjavaju sve uvjete, a njihov neizbor u Banjoj Luci se komentira kao izravan dokaz ponižavanja, prije svega koalicije “Domovina”. Pod velikim upitnikom je hoće li potpredsjedničko mjesto dobiti bilo tko iz “Domovine”, prvenstveno iz SDA koji je član te koalicije. Takvu mogućnost sugerirao je sam Dodik koji kaže da “nikakva suradnja sa SDA ne dolazi u obzir dok ta stranka ne promijeni svoju politiku”.

I to nije sve – Dodik je, dok prekjučerašnje konstituiranje Narodne skupštine RS-a nije službeno bilo ni završeno, krenuo s ucjenama:

– Ako SNSD ne bude dio većine na državnoj razini, mi ćemo sa svoja tri izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH moći blokirati svaku odluku koja bude štetna po interese Republike Srpske.

Ovo sada dovodi u pitanje budućnost sporazuma koji su potpisali SDA, DF i Savez za promjene kojim su ušli u koaliciju na državnoj razini. Dragan Čović i njegov HDZ nisu potpisali taj sporazum s objašnjenjem da čekaju vidjeti tko će imati većinu u Narodnoj skupštini RS-a, ali uz bitnu napomenu da im je bliži SNSD od Saveza za promjene. Sada je situacija u RS-u jasna i slijedi “potezanje konopa” – jedan kraj će po svoj prilici zajedno vući Dodik i Čović, a drugi Bakir Izetbegović, Željko Komšić, Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Dragan Čavić čije stranke ovog trenutka zajedno imaju 21 od ukupno 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Nema dvojbe da će se sada dodatno zakomplicirati situacija na državnoj razini što BiH može udaljiti od euroatlantskih integracija i vratiti je u najgoru moguću fazu – da se zabavi sama sobom, a ne da rješava političku i ekonomsku krizu u koju je do kraja zaglibila.

SDA, DF i Savez za promjene obavezali su se da će odmah provesti odluku Predsjedništva BiH iz proljeća 2012. godine o uknjiživanju 63 vojne lokacije u državno vlasništvo, što je uvjet za aktiviranje plana MAP čime bi BiH prešla i zadnju stepenicu na putu k članstvu u NATO savezu.

Dodik je preksinoć u Banjoj Luci ponovio svoj stari stav da se pitanje vojne i državne imovine mora rješavati u paketu i nikako drukčije čime ne dopušta uknjiživanje 63 vojne lokacije u državno vlasništvo. Upravo zbog toga stava NATO savez ne ‘otpakiva’ MAP plan pa je BiH ostavljena na čekanju sama odlučiti što će sa sobom i gdje će.