Udavio vuka golim rukama: Zvijer mu upala u tor sa 100 koza

vuk

U selu Koprivštica kraj Pirota, tačnije u mjestu Glavina prema Zavojskom jezeru, u noći između utorka i srijede, odigrala se prava drama. Među stotinak koza “alpino” rase u toru Svetomira Potića Cene (61) je negdje iza ponoći upao vuk.

Stočar Svetomir je čuo lavež pasa, ustao iz kreveta i dotrčao da spasava koze, a sama borba za spasavanje stada, pretvorila se u borbu između četrdesetak kilograma teškog vuka i gospodina Potića. U tor je uletio goloruk, a kada je zvijer pokušala da se provuče ispod ograde i ode sa plenom u ustima, zgrabio je za zadnju nogu i upustio se u borbu u kojoj je zadobio teške povrede – ujede po rukama i nogama. Stočar Potić se nakon svega oporavlja u pirotskoj bolnici, pošto je u borbi na život i smrt uspio da zadavi divljač. Nakon teške borbe, sav krvav i sa teškim povredama, sjeo je u svoju “ladu nivu“, otišao do sela i pozvao rođake da mu pomognu, odnosno da zovu hitnu pomoć koja treba da dođe iz grada.

“Bilo je oko pola pet jutros, kada je drhtavim glasom, sa kapije pozvao oca i mene. Znao sam da je neki problem i nevolja, čim zove u to doba. Kad sam otvorio vrata, vidio sam da je jedva stajao i bio je sav krvav”, kaže Potićev komšija i rođak Ivica Najdanović.

Kako dodaje ukratko mu je ispričao da se borio sa vukom kako bi spasao stado svojih stotinak alpino koza, od kojih živi.

“Rekao je da je negdje iza ponoći čuo lavež pasa, i odmah ustao i krenuo u tor. Na njegovo zaprepašćenje među kozama je bio jedan vuk, tačnije vučica. Pokušala je da pobjegne sa plijenom u čeljustima, ali je on uspio da je dohvati za zadnju nogu i povuče nazad. Tada je nastala borba između njega i vuka. Ni sam nije znao da mi kaže koliko je sve trajalo, ali je sasvim sigurno to vrijeme za njega bilo vječnost. Bio je blijed kao svijeća”, objašnjava Najdanović.

Iz Pirota je došla hitna pomoć, odvezla ga u bolnicu i sada se oporavlja.

Cenini rođaci Radisav Panić i Hristivoje Potić, koji su danas, sa Najdanovićem išli da nahrane Cenine koze, kažu da do sada nikada nisu čuli da je neko golim rukama zadavio vuka.

“Korpulentni Cena, onako krupan, jedva je uspio da oslobodi ruke iz vučjih čeljusti i tek tada je uspio da ščepa divljač za donju vilicu i bukvalno je rastrgne. Tek kad je životinja prestala da daje znake života, Cena je otišao po “nivu“ i krenuo ka selu”, ističu rođaci.

Nesvakidašnjeg heroja među pastirima Stare planine, danas je nemoguće čuti, ni vidjeti, zbog poznatih ograničenja, usljed kovida. U bolnici nisu dozvoljene nikakve posjete, a mobilni telefon mu je uništen. Ipak, kako se saznaje, dobro se oporavlja i već misli na to ko će mu narednih dana hraniti stado. Za sada su tu komšije i rođaci.