UDIK upućuje inicijativu da se u Brčkom 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U sklopu svoje kampanje obilježavanja dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici, svakog 11. dana u mjesecu, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) i Žene u crnom organizuju dvije aktivnosti. 11. maja 2015. godine održat će se aktivnosti u Brčkom i u Beogradu, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije Brčko distrikt BiH (UDIK Brčko DC BiH) obavit će stajanje na Trgu mladih u 12:30h, a nakon toga će uputiti zahtjev Skupštini Brčko distrikta BiH sa ciljem da se proglasi Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Istog dana Žene u crnom organizuju aktivnost u ulici Srebreničkoj u Beogradu. 

U otvorenom pismu UDIK-a Skupštini Brčko distrikta navodi se:

– Kao organizacija civilnog društva, tražimo da se 11. juli proglasi kao Dan sjećanja na  žrtve genocida u Srebrenici. Zaboravljanje zločina, prvi je korak ka njegovom ponavljanju, a žrtvama je zaborav teži čak i od samog zločina. Očekujemo zato da poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH postupe onako kako ih obraz i čast obavezuju, da podrže našu inicijativu, te na taj način pokažu da nam je svima u zajednici važno i da nam je u interesu pravilno interpretiranje prošlosti radi budućih generacija u ovom gradu. S tim u vezi molimo Vas da kao zakonodavno tijelo Brčko distrikta BiH, a u skladu sa svojim nadležnostima usvojite  Europsku deklaraciju o genocidu u Srebrenici, kojem će se 11. juli proglasiti Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Molimo Vas da u skladu sa navedenom molbom o usvajanju Deklaracije kao i proglašenju 11. jula Danom sjećanja  na žrtve genocida u Srebrenici date prijedlog na skupštinsku proceduru kako bi Brčko distrikt BiH usvojio ovaj važan čin za sebe, svoj grad i građane, jer bez pravilnog suočavanja s prošlošću, te izgradnje pravednog mira nema iskrene i poštene budućnosti u ovom gradu.