Portal 072info

Udruženja medicinskih sestara pozivaju građane: Poštujte mjere i olakšajte posao zdravstvenim radnicima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Udruženja medicinskih sestara i tehničara iz Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta zajedno sa Projektom jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini pozivaju građane da se pridržavaju svih zvaničnih preporuka i preventivnih mjera, što će vjerovatno biti presudno u borbi protiv korona virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Pozivaju građane da olakšaju zdravstvenim radnicima njihov odgovorni i zahtjevni posao i pomognu da se sačuvaju mnogi životi. Iskazali su zahvalnost i ukazali na značaj medicinskih sestara i tehničara u borbi protiv korona virusa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“U trenutku kada smo suočeni sa pandemijom, iskreno smo zahvalni svima koji neumorno rade na suzbijanju korona virusa”, naveli su iz Udruženja medicinskih sestara i tehničara u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Podsjetili su da su na prvoj borbenoj liniji zdravstveni radnici, a posebno medicinske sestre i tehničari koji oboljelima pružaju potrebnu njegu i edukuju stanovništvo o načinima sprečavanja širenja virusa, pri tome rizikujući vlastito zdravlje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Važno je da svi oni rade u što sigurnijim uslovima i dobiju svu potrebnu podršku. Ako već do sada nije bilo potpuno jasno da je potrebno odati priznanje i dodatno osnažiti ovu profesiju, COVID-19 pandemija je to nesumnjivo potvrdila”, saopćeno je iz Udruženja medicinskih sestara i tehničara u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Naveli su da su medicinske sestre-tehničari najbrojniji zdravstveni radnici u svakom zdravstvenom sistemu – u svijetu ih ima skoro 30 miliona, a u BiH oko 20 hiljada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ali, ne čini ih samo brojnost posebnim. Oni su najbliži pacijentu i najbolje poznaju svoju zajednicu, a uvijek su bili u središtu prevencije i kontrole zaraznih oboljenja. Bez uvažavanja i dodatnog jačanja ove profesije, neće biti moguće odgovoriti na mnogobrojne globalne zdravstvene izazove 21. vijeka”, istakli su iz Udruženja medicinskih sestara i tehničara u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Među njima su, naveli su, i sve starije stanovništvo sa višestrukim hroničnim oboljenjima i epidemije novim zaraznim oboljenjima.

Zahvaljujući svom bogatom iskustvu i znanju, udruženja medicinskih sestara-tehničara su važan partner u planiranju odgovora u hitnim situacijama kao što je ova, kao i u kreiranju zdravstvenih politika i planiranju zdravstvenih usluga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ovo potvrđuje iskustvo na Projektu jačanja sestrinstva (ProSes) u BiH koji od 2012. godine intenzivno pruža podršku medicinskim sestrama-tehničarima i zdravstvenim institucijama u BiH na različitim nivoima. Kroz projekat se radi na regulisanju sestrinske profesije, standardizaciji usluga, jačanju strukovnih udruženja i poboljšanju obrazovanja medicinskih sestara”, navedeno je iz Udruženja.

ProSes spaja domaće i švicarsko znanje i iskustvo, a sprovode ga Fondacija fami iz BiH i Univerzitetske bolnice Ženeve, a finansira Vlada Švicarske.

“Pozivamo građane da se pridržavaju svih zvaničnih preporuka i preventivnih mjera, što će vjerovatno biti presudno u borbi protiv korona virusa. Olakšajmo zdravstvenim radnicima njihov odgovorni i zahtjevni posao i pomozimo da se sačuvaju mnogi životi”, apeluju iz Udruženja medicinskih sestara i tehničara u Federaciji Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Takođe, pozivaju sve da se pridružite globalnoj kampanji sa svojih balkona i prozora svako veče u 20 sati i aplauzom iskažete zahvalnost i podršku svim zdravstvenim radnicima.

Podijelite članak
  • 24
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME