Udruženja žrtava rata: Zašto odgovorni za brojne napade na povratnike u RS-u nisu sankcionisani?

Udruženja žrtava rata: Zašto odgovorni za brojne napade na povratnike u RS-u nisu sankcionisani?

Udruženja Žrtve i svjedoci genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa su pozvali nadležne da odgovore javnosti zašto nije otkriven i sankcionisan naredbodavac i izvršilac, kako su naveli, više od 1.000 terorističkih napada na povratnike u Republici Srpskoj. Kako su saopćili, zvuči uvredljivo i ponižavajuće da su se svi sigurnosno-tužilački kapaciteti u Bosni i Hercegovini angažirali na pronalasku youtubera, koji je navodno prijetio članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, dok hiljade terorističkih napada sa smrtnim posljedicama i dan danas ostaju neotkriveni i zataškani od tužilaštva i agencija za sprovođenje zakona.

“Pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da odmah i neizostavno obavijeste javnost i o rezultatima januarskih napada na povratnike, gdje je hitnu istragu tražio i visoki povjerenik Ujedinjenih nacija za ljudska prava”, istakli su u udruženjima Žrtve i svjedoci genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa.

Najavili su da će nakon niza upozorenja pokrenuti i krivične postupke protiv svih onih koji opstruiraju i zataškavaju terorističke napade u Republici Srpskoj. Naglasili su da će svakog prvog u mjesecu obratiti javnosti u vezi zataškavanja, kako su istakli, državnog terorizma u Republici Srpskoj.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE