Udruženje generala o presudi Mahmuljinu: Vjerujemo da će se sagledati dokazi 

1A9ED920 7A1D 4B9A 9560 270F787F706D
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Udruženje generala Bosne i Hercegovine reagiralo je nakon što je apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno je osudilo na osam godina zatvora nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina.

Njihovu reakciju prenosimo u cjelosti:

“U povodu današnje presude našem članu generalu Sakibu Mahmuljinu izrečene pred Sudom Bosne i Hercegovine, bez obzira na naše lične osjećaje i uzburkane emocije, ne želimo komentarisati presudu.

Međutim, kako smo se borili za odbranu naše države devedesetih godina, istim žarom ćemo nastaviti borbu i danas, ali ovaj put kroz podršku i lični doprinos izgradnji stabilnih državnih institucija po mjeri svih građana.

Naš prioritet će ostati i na istrajavanju u pravnoj borbi kroz koju ćemo dokazati i pred domaćim pravosudnim institucijama da u našoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi nije bilo sistematskih zločina, a što je i dokazano u dugogodišnjem radu Haškog tribunala.

Oslanjajući se na nalaze Tribunala i mnoštva drugih međunarodnih institucija vezanih za karakter rata u Bosni i Hercegovini imamo vjeru da će se naše pravosuđe otrgnuti od svih vrsta pritisaka, pa i od onih koji pokušavaju izjednačiti “sve strane”.

U konkretnom slučaju generala Mahmuljina, vjerujemo da će nadležne pravosudne institucije u
Bosni i Hercegovini (Ustavni Sud BiH), a u konačnici, ako se bude moralo, i nadležni evropski sudovi, sagledati sve relevantne dokaze i donijeti konačnu presudu”, zaključeno je u saopćenju.