Udruženje generala o slučaju “Dobrovoljačka”: Progon branitelja RBiH traje godinama

ljiljan

Članovi Udruženja generala Bosne i Hercegovine pozivaju Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i Sud BiH da spriječe i zaustave pokušaj Tužilaštva BiH da 30 godina nakon početka agresije na BiH, fabrikuju optužnice protiv pripadnika legitimnih organa vlasti i Oružanih snaga RBiH, za događaje kao što je Dobrovoljačka ulica.

A o kojima je svoj konačni stav zauzeo i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu, ali i to isto Tužilaštvo BiH.

– Podsjećamo da je Haško tužilaštvo 2003. godine, nakon uvida i analize svih dokaza, smatralo da ne postoji osnovana sumnja da su navedeni počinili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Tužilaštvo BiH je također donijelo odluku da se obustavi istraga u predmetu “Dobrovoljačka ulica” zbog nedostatka dokaza protiv osumnjičenih, a sada se ponovo pokušava pritiscima na Sud BiH izdejstvovati sudski proces.

Tražimo od Suda BiH i VSTV-a da analiziraju sve dosadašnje pokušaje Tužilaštva BiH da optuže lica navedena u optužnici, a posebno da istraže mišljenja i stavove haških tužilaca koji su odbili fingirane dokaze koji su iz Beograda a preko Banje Luke proslijeđeni u Haag 2003. godine. Naglašavamo da je kompletan predmet –RR1104 – Haškog tužilaštva, na 377 stranica, sa svim analizama i zaključcima, dostavljen Tužilaštvu BiH. U njemu je navedeno da nema krivične odgovornosti za navedena lica, a ti haški dokumenti se već godinama kriju od naše javnosti. Očekujemo da će, nakon što sagleda sve te dokaze, Sud BiH odbiti potvrditi optužnicu.

Progon branitelja RBiH traje godinama kako bi se promijenila historija, a naša odbrana prikazala kao građanski rat u kome su svi bili isti. Podizanjem optužnice u slučaju “Dobrovoljačka ulica” i pored ranije navedenih odluka i stavova relevantnih međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija, bosanskohercegovačko državno Tužilaštvo je i definitivno potvrdilo da, nažalost, učestvuje u tome. Niti je u BiH bio građanski rat, a niti smo bili isti. Potvrdio je to svojim presudama sud Ujedinjenih nacija u Haagu. Žalosno je da se danas za tu istinu moramo boriti i u Sarajevu.

U ratu smo zemlju od agresora branili oružjem, a naša najjača odbrana danas su presude i činjenice utvrđene u MKSJ zahvaljujući pravnim ekspertima iz cijelog svijeta, koji su se u haškim sudnicama borili i izborili za istinu o BiH.

BiH je godinama meta mnogih negatora i raznih “eksperata” koji nam nameću svoje narative i historijski revizionizam, dok su časni branitelji prisiljeni da se brane u montiranim sudskim procesima. Kao što smo 1992. stali u odbranu zemlje, tako smo i danas spremni i borit ćemo se i za istinu i za pravdu – navodi se u saopćenju Udruženja generala BiH.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE