Portal 072info

UDRUŽENJE POSLODAVACA FBiH: Dobri radnici nemaju razloga za strah

Udruženje poslodavaca Federacije BiH zadovoljno je usvajanjem novog Zakona o radu, iako ga ne smatraju idealnim, te vjeruju da je time otvoren proces strukturnih reformi koji će dovesti do povoljnijeg poslovnog ambijenta, a time i do ekonomskog rasta i novog zapošljavanja, te dugoročno i do poboljšanja uvjeta rada.

Navode da nisu zadovoljni što se još jednom pokazalo da je bh. društvo duboko podijeljeno i da je proces donošenja odluka veoma komplikovan, dugotrajan i neefikasan, te očekuju da će naredne reformske mjere biti usvajane i provođene na efikasniji i brži način, uz sinergijsko djelovanje pozicije i opozicije, sindikata i svih ostalih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, ističu da su ubijeđeni da dobri radnici nemaju razloga za strah od novog zakona te da će on, uz provođenje drugih sistemskih mjera, omogućiti bolji i ujednačen nivo zaštite prava radnika.

Udruženje je u saopćenju za javnost pozvalo Vladu FBiH da nastavi s provođenjem reformskih procesa te da u taj proces budu uključeni svi društveni subjekti, a opoziciju da se direktnije i aktivnije uključi u kreiranje novih reformskih zakona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poslodavce su pozvali da prate implementaciju mjera koje će unaprijediti poslovni ambijent i žele ih ohrabriti da, sukcesivno sa stvaranjem neophodnih preduvjeta, počnu s realizacijom novih investicija i novim zapošljavanjem.

Pozvali su i poslodavce koji posluju u sivoj zoni da prijave radnike, plaćaju poreze i doprinose te da poslovanje prebace u formalne tokove, a kontrolne organe da sistemski provode mjere na kontroli provođenja zakona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Udruženje poslodavaca je pozvalo Savez samostalnih sindikata BiH da još u ovom mjesecu pristupi pregovorima za izradu novog Općeg kolektivnog ugovora.

Također, pozvali su i sve druge društvene subjekte (medije, akademsku zajednicu, NVO sektor i druge) da im se pridruže u njihovim aktivnostima na stvaranju uvjeta za eliminiranje neformalnog zapošljavanja, besplatnog rada te isplate plata bez isplate doprinosa, kao i za bitno povećanje minimalnu plate i vršenje stalnog pritiska na kontrolne organe na suzbijanju sive ekonomije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

fokus.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME