UDRUŽENJE POSLODAVACA ZENICA: Poništite naredbu o zabrani vrtića, skraćenje rada ugostitelja neće doprijeniti poboljšanju epidemiološke situacije

UDRUŽENJE POSLODAVACA ZENICA: Poništite naredbu o zabrani vrtića, skraćenje rada ugostitelja neće doprijeniti poboljšanju epidemiološke situacije

Poštovani Premijeru, izražavamo nezadovoljstvo Narebom Vlade ZDK od 19.03.2021.godine, donesenoj na prijedlog Kriznog štaba kojom se uvodi policijski sat u trajanju od 21 sat do 5 sati kao i zabrana rada predškolskim ustanovama u ZDK u narednih četrnaest dana.

Kao Udruženje, koje je uvijek imalo sluha za probleme građana Zenice i šire, i ovaj put smatramo da je zdravlje svih nas na prvom mjestu.

Isto tako smatramo da sve Naredbe Vlade ZDK moraju biti dobro promišljene, argumentovane i ne smiju biti donesene na štetu bilo koga.

Ovim putem apelujemo da Vlada ZDK poništi Naredbu o zabrani rada predškolskih ustanova ZDK, koju smatramo neosnovanom, diskriminirajućom i donesenom bez plana ublažavanja posljedica koje će se odraziti na djecu, roditelje i zaposlene u predškolskim ustanovama.

Pomenuta Naredba će imati i negativan efekat na rad ugostiteljskih objekata, koji su i do ove Naredbe pretrpjeli ogromnu finansijsku štetu u protekloj godini.

Skraćenje rada ugostiteljskih objekata za dva sata u toku dana teško da će doprinijeti poboljšanju epidemiološke situacije, ali sigurno hoće ugroziti finansijsku situaciju u ovoj djelatnosti.

Ukoliko je donošenju Naredbe prethodila analiza Vlade o negativnim efektima koje će ista prouzrokovati na finansijsku situaciju pojedinih privrednih subjekata (ugostitelja i privatnih predškolskih ustanova) i ukoliko je Vlada opredjelila sredstva u budžetu za pomoć tim privrednim subjektima, onda Naredba može biti prihvaćena, u suprotnom je za nas potpuno neprihvatljiva.

U budžetu koji je prihvaćen za 2021. godinu u istom danu kada je i Naredba donesena , barem prema onome što je objavljeno u medijima, ne vidi se da je planirano bilo kakvo povećanje izdvajanja za pomoć privredi u ovako teškom periodu. Dakle, nisu opredijeljena finansijska sredstva kojima bi se pomoglo onima kojima se ograničava / onemogućava rad.

Mjere koje sada treba preduzimati jesu vakcinisanje stanovnika, a ne donošenje Naredbi o parcijalnim zabranama rada.

Privrednici žele i moraju da rade u svim uslovima pa i u uslovima ovako teške epidemiološke situacije. Spremni smo da platimo vakcine za naše zaposlene, samo nam omogućite nabavku vakcina.

S poštovanjem,

UDRUŽENJE POSLODAVACA ZENICA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE