UDRUŽENJE POSLODAVACA ZENICA: Poništite naredbu o zabrani vrtića, skraćenje rada ugostitelja neće doprijeniti poboljšanju epidemiološke situacije

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Poštovani Premijeru, izražavamo nezadovoljstvo Narebom Vlade ZDK od 19.03.2021.godine, donesenoj na prijedlog Kriznog štaba kojom se uvodi policijski sat u trajanju od 21 sat do 5 sati kao i zabrana rada predškolskim ustanovama u ZDK u narednih četrnaest dana.

Kao Udruženje, koje je uvijek imalo sluha za probleme građana Zenice i šire, i ovaj put smatramo da je zdravlje svih nas na prvom mjestu.

Isto tako smatramo da sve Naredbe Vlade ZDK moraju biti dobro promišljene, argumentovane i ne smiju biti donesene na štetu bilo koga.

ČITAJ JOŠ:  Prelijepi mali evropski gradovi koje obavezno trebate jednom posjetiti

Ovim putem apelujemo da Vlada ZDK poništi Naredbu o zabrani rada predškolskih ustanova ZDK, koju smatramo neosnovanom, diskriminirajućom i donesenom bez plana ublažavanja posljedica koje će se odraziti na djecu, roditelje i zaposlene u predškolskim ustanovama.

Pomenuta Naredba će imati i negativan efekat na rad ugostiteljskih objekata, koji su i do ove Naredbe pretrpjeli ogromnu finansijsku štetu u protekloj godini.

Skraćenje rada ugostiteljskih objekata za dva sata u toku dana teško da će doprinijeti poboljšanju epidemiološke situacije, ali sigurno hoće ugroziti finansijsku situaciju u ovoj djelatnosti.

ČITAJ JOŠ:  U Republici Srpskoj 226 novozaraženih koronavirusom

Ukoliko je donošenju Naredbe prethodila analiza Vlade o negativnim efektima koje će ista prouzrokovati na finansijsku situaciju pojedinih privrednih subjekata (ugostitelja i privatnih predškolskih ustanova) i ukoliko je Vlada opredjelila sredstva u budžetu za pomoć tim privrednim subjektima, onda Naredba može biti prihvaćena, u suprotnom je za nas potpuno neprihvatljiva.

U budžetu koji je prihvaćen za 2021. godinu u istom danu kada je i Naredba donesena , barem prema onome što je objavljeno u medijima, ne vidi se da je planirano bilo kakvo povećanje izdvajanja za pomoć privredi u ovako teškom periodu. Dakle, nisu opredijeljena finansijska sredstva kojima bi se pomoglo onima kojima se ograničava / onemogućava rad.

ČITAJ JOŠ:  Marjanović: Korona ima određene mutacije i šta to znači

Mjere koje sada treba preduzimati jesu vakcinisanje stanovnika, a ne donošenje Naredbi o parcijalnim zabranama rada.

Privrednici žele i moraju da rade u svim uslovima pa i u uslovima ovako teške epidemiološke situacije. Spremni smo da platimo vakcine za naše zaposlene, samo nam omogućite nabavku vakcina.

S poštovanjem,

UDRUŽENJE POSLODAVACA ZENICA

GODISNJICA
MARKETING