Portal 072info

Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja Zenica obilježava Svjetski dan zaštite životinja

Danas je Svjetski dan zaštite životinja koji ove godine dočekujemo u drugačijem okruženju i atmosferi u odnosu na prethodne. U godini stravičnih zločina počinjenih nad napuštenim životinjama u Zenici, u godini trovanja, masovnih ubojstava, godini nestanaka na stotine i stotine životinja, godini zlostavljanja, silovanja životinja, godini strašnih zastrašivanja, napada i kampanja koje su se vodile i vode protiv onih koji životinje štite, godini sramne medijske kampanje od strane pojedinih medija i pojedinaca, godini u kojoj smo kao društvo pali na ispitu humanosti. 

 

Planetarno, 4. oktobar se kao Svjetski dan zaštite životinja obilježava još od 1931., kada je održana konvencija ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinje. Događaj je potom prerastao u svjetski dan zaštite životinja posvećen svim životinjama, te se proširio se i na sedmicu zaštite životinja koja traje do 10. oktobra. Udruženje ŠAPA Zenica se iz godine u godinu pridružuje brojnim brojnim organizacijama koje upozoravaju na probleme sa kojima se životinje suočavaju danas, te potiču ljude da promisle o svom odnosu prema životinjama. I ove godine činomo isto, podsjećamo građane na ulogu koju životinje imaju u našim životima, načinima na koji oplemenjuju naše živote, podsjećamo društvo na odgovornost koju ima.

 

Udruženje ŠAPA Zenica u svjetskoj sedmici zaštite životinja apeluje na širu javnost, poziva škole i druge obrazovne institucije da se pridruže tako što će jedan svoj školski sat posvetiti ovoj temi.  Udruženje ŠAPA Zenica i ovog 4. oktobra, i ove sedmice svakodnevnim aktivnostima i volontiranjem pomaže životinjama i zajednici, provodeći aktivnosti spašavanja bolesnih, povređenih, napuštenih životinja, njihovog udomljavanja, te apeluje na građane da od ove godine u što većem broju posjete i Sklonište za napuštene pse u Stranjanima u Zenici.

 

Želimo podsjetiti na neophodnost humanizacije društva, u kojem su nasilje nad životinjama, zapostavljanja, zlostavljanja, kršenja zakona, napuštanja, zloupotreba životinja u najrazličitije svrhe kao i njihovo istrebljenje naša svakodnevnica. Društvo kao cjelina jeste odgovorno, i ima najveću odgovornost za cjelokupni živi svijet.  Prema podacima svjetskih organizacija, u svijetu svakoga dana nestane stotine životinjskih vrsta, životinje ugrožava čovjek, predmet su najsvirepijeg iskorištavanje upravo od strane čovjeka. Nivo patnje životinja u svijetu danas je bez presedana, te reflektira stanje u društvu globalno.

 

Milijarde životinja godišnje se ubijaju zbog hrane, većina se uzgaja na industrijskim farmama gdje se njihove niti najosnovnije potrebe dobrobiti ne ispunjavaju. Milioni divljih životinja se ranjavaju, progone i ubijaju radi zabave, zarobljavaju u lovu, istrebljuju te su predmetom trgovine na crnom tržistu, za potrebe proizvodnje krzna. Milioni životinja se ubijaju u raznim pokusima i istraživanjima. Milijuni pate i umiru u kavezima, u cirkusima, na lancima, u krletkama ili napušteni na ulici, predmetom zloupotreba, progona i ubijanja.

 

Ovaj datum i cijelu sedmicu posvećujemo svim životinjama, onima iz naše okoline čijih smo patnji svjesni svaki dan, kao i onima koje žive u patnji daleko od očiju javnosti, na farmama, u laboratorijama, cirkusima, kavezima, klaonicama. Svim životinjama kojima prijeti progon, smrt i istrebljenje.

 

Svako od nas svojim načinom života, svojim navikama, svojim svakodnevnim odlukama može učiniti puno sa svoje strane na unapređenju odnosa između ljudi i životinja.

 

Ne zatvarajte oči, ignorisanjem problem ne nestaje. Budite humani, poštujete životinje i njihovo pravo na život. Budite odgovoran vlasnik, ne napuštajete svog kućnog ljubimca. Prijavite slučajeve mučenja, zlostavljanja, ubijanja životinje, nelegalnih borbi životinja. Udomite i nahranite napuštenu životinju. Pružite pomoć povrijeđenoj životinji. Dio smo istog svijeta i najodgovorniji smo za njega.

 

4.-10. OKTOBAR SVJETSKA SEDMICA ŽIVOTINJA

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box