Udružili se kako bi krijumčarili cigarete iz BiH u Hrvatsku, među njima bio i policajac

Screenshot 6 51
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Policija je objavila detalje istrage u kojoj opisuju kako se 59-godišnjak udružio s drugima, među kojima je i policajac, s ciljem krijumčarenja cigareta u Hrvatsku.

Šteta koju su napravili državi iznosi najmanje 115 hiljada KM.

“Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad sedmoricom hrvatskih državljana starosti 59, 35, 52, 54, 64, 23 i 23 godine, od kojih dvojica imaju i državljanstvo Republike Bosne i Hercegovine, dok je 35-godišnjak policijski službenik PU dubrovačko-neretvanske. Sumnja se da je osumnjičeni 59-godišnjak počinio kazneno zločinačkog udruženja, kao i više kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora, u svezi s kaznenim djelom počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, kao i više kaznenih djela nedozvoljene trgovine u svezi s kaznenim djelom počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja. Također, postoji sumnja da je osumnjičeni policijski službenik počinio kaznena djela protiv javnog reda – počinjenje kaznenog djela izbjegavanje carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja, kaznena djela nedozvoljene trgovine, dok se za 52-godišnjaka i 64-godišnjaka sumnja da su počinili kazneno djelo protiv javnog reda – počinjenje produljenog kaznenog djela nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja, a za 54-godišnjaka i dvojicu 23-godišnjaka da su počinili kaznena djela protiv javnog reda – pomaganje u počinjenju kaznenih djela nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja.

Tokom provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je 59-godišnjak od siječnja do travnja 2021. na području Dubrovačko – neretvanske opštine te grada Makarske i Zagreba, protivno Zakonu o trošarinama te protivno Zakonu o provedbi carinskog zakonodavstva Evropske unije, u nakani pribavljanja nepripadajuće materijalne koristi, po prethodnom planu i dogovoru organizirao i u zajedničko djelovanje povezao druge osumnjičene i još jednog zasad nepoznatog muškarca, s točno određenim zaduženjima i ulogama radi kupovine i prijevoza velikih količina cigareta iz Bosne i Hercegovine te njihove daljnje prodaje na ilegalnom tržištu Hrvatske

. U okviru podjele uloga, osumnjičeni 59-godišnjak je od zasad nepoznatog dobavljača u Bosni i Hercegovini nabavljao veće količine cigareta, koje je dobavljač dovozio i na području BIH predavao policijskog službenika, koji je cigarete prepakiravao i sakrivao u svom osobnom automobilu te, uz neposrednu pratnju 59-godišnjaka, potom krijumčario preko graničnih prijelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske na području Metkovića i u konačnici dovozio na područje Makarske. Sumnja se da je tu cigarete, radi skladištenja, prepakiranja i pripreme za daljnji transport, preuzimao 52-godišnjak, koji ih je potom također po uputi 59-godišnjaka skrivao i prepakirao u putne torbe i kovčege radi daljnjeg transporta u Zagreb.

Nakon pakiranja cigareta, uz pomoć dvojice 23-godišnjaka, cigarete je predavao 64-godišnjem vozaču autobusa, koji je u dogovoru sa 54-godišnjakom i 59-godišnjakom cigarete prevozio u Zagreb. Također je utvrđena sumnja da je policijski službenik, nakon krijumčarenja preko državne granice, prema uputama i uz neposrednu pratnju 59-godišnjaka, cigarete prevozio i do Zagreba, gdje ih je skladištio u Zagrebu na adresi 59-godišnjaka, a kako bi ih 59-godinjak mogao dalje preprodati. Osumnjičeni su tokom četiri mjeseca u najmanje 23 navrata na opisani način prokrijumčarili najmanje 116 kartonskih pakiranja tzv. „baksi“ cigareta različitih marki te ih preprodavali na području Zagreba i Makarske. Time je osumnjičeni 59-godišnjak stekao nepripadnu materijalnu korist od najmanje 182,000 KM kuna, dok su 35-godišnji policijski službenik, te 52-godišnjak i 54-godišnjak protupravno stekli svaki najmanje  dok je osumnjičeni 59-godišnjak nepoznatoj osobi iz Bosne i Hercegovine isplatio najmanje 163, 125 KM”, navodi policija.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su, uz kaznenu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, predani pritvorskom nadzorniku. Osumnjičeni policijski službenik s današnjim danom udaljen je iz službe te će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak.