Portal 072info

Udžbenici su i dalje u drugom planu

Screenshot 10 151
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U julu 2019. najavljeno je da će od ove, 2020/2021. školske godine u svim školama KS-a za svaki predmet u primjeni biti jedan udžbenik, međutim do toga neće doći. Naime, iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a su tada objasnili da je osnovni razlog za donošenje zakona o udžbenicima u KS-u činjenica da se u osnovnim i srednjim školama u KS-u koriste udžbenici koji se nalaze na spisku odobrenih radnih udžbenika, udžbenika, priručnika, radnih listova i zbirki zadataka za osnovne škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole donesenom od Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.

Preporuke

A na tom spisku je za određene nastavne predmete odobreno četiri, pet ili šest udžbenika. Na početku svake školske godine stvarala se zabuna, kako kod roditelja i učenika, tako i kod nastavnika. Trenutna praksa u školama u KS-u je da predmetni nastavnici preporučuju učenicima koji će udžbenik nabaviti i koristiti u nastavnom procesu sa ovog spiska, a ta praksa ostaje i u ovoj školskoj godini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rok za izradu predmetnih kurikuluma zbog pandemije koronavirusa prolongiran je do 15. novembra 2020.


– Primjena Zakona o udžbenicima, koji je stupio na snagu u augustu 2019. je bila predviđena od školske 2020/2021. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a trenutno provodi postupak izrade nastavnih programa zasnovanih na ishodima učenja – Kurikulum Kantona Sarajevo, na osnovu kojih treba pristupiti izradi udžbenika. Rok za izradu predmetnih kurikuluma zbog pandemije koronavirusa je prolongiran do 15. novembra 2020, zbog čega je Ministarstvo uputilo Skupštini prijedlog izmjene Zakona o udžbenicima kojim se odgađa primjena Zakona za narednu školsku godinu, rekao je Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a. Kaže da u ovom trenutku ne bi bilo opravdano da Ministarstvo preduzme aktivnosti na donošenju spiska udžbenika u KS-u, a da se paralelno provodi reforma izrade nastavnih planova i programa zasnovanih na ishodima učenja, koja će za rezultat imati nove nastavne planove i programe na osnovu kojih će se izraditi udžbenici.
Zakonom o udžbenicima u KS-u je predviđeno da će Ministarstvo odobriti za svaki predmet i za svaki razred dva najbolje rangirana udžbenika po ostvarenim bodovima, uz obavezu da prvorangirani udžbenik bude isključivo u upotrebi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Materijalne greške

Drugorangirani udžbenik bi eventualno mogao biti u upotrebi ako se uoče materijalne greške u odobrenom udžbeniku, ako je izdavač neovlašteno promijenio dio teksta ili ako je bez odluke ministra za obrazovanje promijenjena cijena udžbenika. Drugi udžbenik će se naći u upotrebi u slučaju povlačenja prvorangiranog udžbenika. Odabrani udžbenik će biti u primjeni četiri godine, a onda se, nakon četiri godine, svi nastavnici izjašnjavaju o kvaliteti i prikladnosti udžbenika. Međutim, ove godine roditelji se pored udžbenika pripremaju i za eventualnu online nastavu, pa je tako interesovanje i za kupovinom informatičkih uređaja u porastu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobođenje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Čerkez: Situacija je zadovoljavajuća, neće biti restriktivnijih mjera

072info.com

Neki učenici pali godinu, nisu imali uvjete za online nastavu ili je nešto drugo u pitanju?

072info.com

Ministar Hadžović objasnio: Smije li se pjevati na časovima muzičkog?

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)