UEFA dobila odgovor, Real, Barcelona i Juventus ne odustaju od Superlige

33 4
Podijelite vijest

Evropska fudbalska federacija (UEFA) i devet klubova koji su se povukli iz projekta Evropske Superlige napravili su sporazum u petak uvečer. Iz Niona su spremili paket koji je klubove zakucao za krovnu evropsku organizaciju novim sporazumom, koji glasi da ko se vrati ideji Evropske Superlige morat će platiti čak 100 miliona eura kao kompenzaciju.

Tjeraju nas da napustimo takmičenje

I to nije sve – ukoliko pomenutih devet klubova prekrše bilo kakve odredbe novog ugovora sa UEFA morat će plateti 50 miliona eura. “ESPN” je u petak prenio da Evropska kuća fudbala sprema dvogodišnju suspenziju za svaki tim, koji zvanično ne napusti projekat Superlige.

– Osnivači Superlige nastavljaju da pate i svakodnevno im se prijeti. Tjeraju nas da napustimo i ugasimo takmičenje, što je neprihvatljivo. Zakon je na strani Superlige i po njemu FIFA i UEFA ne mogu da reaguju i kažnjavaju klubove. Projekat Superlige imao je za cilj da pronađe rješenje za tešku situaciju koja je zadesila fudbal i sve klubove. Pokušali smo da nađemo rješenje, kako bi preživjeli. Također, pronašli smo rješenje da se domaće lige igraju paralelno sa Superligom, a i pored svega toga FIFA i UEFA nisu pronašli, niti su pokušali da pronađu pravi način da o tome komuniciramo.

Ovoje bila prava prilika

Mi smo odmah naveli da će se Superliga igrati ako UEFA i FIFA to odobre. Sve smo obezbijedili, ali FIFA i UEFA ni tada nisu željeli da prihvate Superligu. Ovo je bila prava prilika da navijačima širom svijeta pokažemo da je fudbal i dalje najbolja zabava i da vratimo vjeru u ovaj sport. Željeli smo da promovireamo i proguramo i ženski fudbal ovom prilikom.

Spremni smo da promijenimo pristup Superligi. Vidimo da su naši prijatelji koji su sa nama osnovali Superligu sada morali da potpišu nekoliko sporazuma sa UEFA. Mi ćemo pokušati da nađemo pravo rješenje i nastavitćemo da radimo na ovom projektu i pored prijetnji koje nam šalje UEFA, navodi se u saopćenju presotalih članova Superlige, što znači Barcelone, Juventusa i Real Madrida.


Podijelite vijest