Portal 072info

UEFA u septembru bira nasljednika Michela Platinija

Evropska fudbalska federacije (UEFA) u septembru ove godine izabrat će nasljednika Michela Platinija, dosadašnjeg predsjednika koji je suspendovan zbog korupcijske afere, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Nekoliko zvaničnika, članova Izvršnog odbora UEFA-e, među kojima Wolfgang Niersbach i  Allan Hansen, potvrdili su kako će 55 nacionalnih federacija 13. i 14. septembra odlučiti o novom predsjedniku UEFA-e u Atini. 

Za mjesto čelnika Evropske fudbalske asocijacije zainteresovani su, pored ostalih, aktualni potpredsjednici UEFA-e Angel Maria Villar iz Španije i Michael van Praag iz Holandije kao i Aleksander Ceferin, predsjednik slovenske fudbalske federacije.

UEFA je bez predsjednika od oktobra prošle godine kada je Etički sud FIFA-e suspendovao Platinija na osam godina nakon čega mu je Arbitražni sud za sport početkom mjeseca smanjio njegovu kaznu na četiri godine zabrane rada u fudbalu. 

Platinija je u okviru korupcijske afere suspendovan zajedno sa bivšim predsjednik FIFA-e Seppom Blatterom. Obojica su pod istragom zbog sporne isplate od dva miliona švicarskih franaka koje je Blatter 2011. godine uplatio Platiniju za “ranije obavljene poslove”.

Obojica su više puta u medijskim nastupima negirali optužbe. 

Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice "Sport Plus"
Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice “Sport Plus”
Podijelite članak