UEFA zakazala sastanak s britanskom Vladom, finale Lige prvaka se seli u London?

t 3

UEFA će danas razgovarati s Vladom Velike Britanije o preseljenju finala Lige prvaka iz Istanbula u London, prenosi “Sky Sports”.

Stadion “Vembli” će biti najizglednije mjesto za odlučujuči duel ukoliko rukovodstvo UEFA-e odluči da zbog nepovoljne epidemiološke situacije uskrati Turskoj domaćinstvo finalne utakmice (29. maj) u kojoj se sastaju Čelzi i Mančester siti.

Očekuje se da će do utorka biti donesena odluka hoće li se meč odigrati na Olimpijskom stadionu “Ataturk” u Istanbulu kako je prvobitno planirano ili na drugom mjestu, dodaje “Sky Sports”.

Ograničenja za putovanja iz Velike Britanije u inostranstvo će biti ublažena 17. maja, ali je Turska prošle sedmice dodata na “crvenu listu” zbog porasta broja oboljelih od koronavirusa.

Građani Velike Britanije koji se vraćaju iz zemalja sa “crvene liste” moraju u 10-dnevni karantin u hotel koji je odobrila vlada.

“Vembli” je posljednji put bio domaćin finanog meča Lige prvaka 2013. kada je Bajern pobijedio Borusiju Dortmund 2:1, ali i dvije godine ranije kada je Barcelona savladala Mančester junajted 3:1.

Nacionalni stadion u Londonu ovog ljeta će biti domaćin osam utakmica EURO 2020, uključujući i polufinale i finale 11. jula.

“Vila park” u Birmingemu je ponuđen UEFA-i da ugosti fudbalere Čelzija i Mančester sitija, ali to bi bio ogroman logistički napor jer stadion trenutno nije opremljen UEFA standardima za tako veliku utakmicu.

UEFA je nekoliko puta ponovila da je prioritet da se finale Lige prvaka održi u Istanbulu, uz napomenu da nastavlja saradnju s turskim vlastima kako bi se finale igralo na stadionu “Ataturk” uprkos važećim ograničenjima “lockdowna”.