UG “Robijaši 1988 Zenica”: Akademija kluba na čekanju, čeka se odluka Kasumovića i GV

Ovim putem izdajemo saopštenje javnosti o proteklim aktivnostima grupe koja su se ticala i Kluba i grupe i Grada. Nekako se naša navijačka grupa našla tu „između dvije vatre“, jer smo imali dosta nepotpunih informacija i trebalo je dana da prođe, da nam se iole sklopi slika o trenutnom stanju u Klubu. Nama Robijašima, koji bezuslovno i dobrim dijelom mazohistički pratimo ovaj Klub, stvarno ne predstavlja kompleks to što je Čelik pri dnu tabele, ali da treba bolje i da smo očekivali bolje, treba i jesmo.

Prvi put smo ostvarili smo kontakt sa Investitorom, jer je Klub bio poprilično zatvoren, a i ne bio, privatni je. Ono s čim se nekako moramo pomiriti je činjenica da je to privatni Klub, što i nije lahko, ali mi generalno brzo zaboravljamo stvari, pa je takva situacija kakva jest. Investitor se sastao sa članovima UG „Robijaši 1988 Zenica“ i u iscrpnoj diskusiji o trenutnom stanju smo saznali jedan dio informacija i njegovu stranu priče, a imali smo dosta pitanja.

Klub ima pretenzije za gornjim dijelom tabele iako nam dosadašnji učinak činjenično ne ide baš u prilog. Investitor vjeruje da se to može promijeniti, mi smo bili skeptični. Pitali smo za igrače, jer smo čuli da isti nemaju redovna plaćanja i da zbog toga slabo igraju. Saznali smo da se isti isplaćuju SVAKA TRI MJESECA, tj. kvartalno, što nije prvi slučaj u Premier Ligi i svijetu fudbala. To je činjenica. Doprinosi igračima i radnoj zajednici u Klubu su uplaćeni za pola 2017-e, cijelu 2018 godinu, i u ovoj godini su uplaćeni za prvi i drugi mjesec. Uprava ne bježi od toga. Dakle Klubu ostaje da plati doprinose za zadnjih 7 mjeseci. Klub svaki mjesec ima trošak redovnog poslovanja oko 150 000 KM, a u to ne računamo tužbe koje konstantno stižu za prethodna dugovanja, a o tome ćemo kasnije. Investitora smo pitali o stanju „Akademije“ na šta smo dobili odgovor, da je ista „na čekanju“, jer se čeka potez Grada, a od Gradonačelnika smo dobili informaciju da GV odlučuje o tome i da se čeka da dođe na tačku dnevnog rada. Najveći problem normalnog i urednog poslovanja Kluba su tužbe prema bivšim igračima i uposlenicima koje koče daljni rad Kluba. Prilikom licenciranja Prvostepene Komisije NFSiIH, Klub nije mogao dobiti licencu, jer je bilo mnoštvo tužbi iz ranijeg perioda. O tačnom broju isplaćenih i postojećih tužbi, nismo kompetentni pričati, jer ne znamo tačan broj istih. Svaki Ugovor koji su igrači potpisali u zadnjih godina, je dokument na osnovu kojeg igrači mogu dići tužbu, neki su oprostili, neki su tužili.

Investitor nije znao ko su prethodni „grobari Čelika“, na šta smo ga upoznali sa historijom pojedinih ljudi koji su se do sad „vrtili oko Kluba“. Osjeća se da je u ovom cijelom projektu „sam“ zbog odnosa lokalne zajednice prema Klubu. Pod lokalnom zajednicom smatramo i Grad i građane, te moguće sponzore – uspješne zeničke privatnike. Svjestan je da je budućnost Kluba u njegovim rukama i da bi bez dosadašnjih ulaganja i izmiravanja tužbi, o kojima smo već pisali, Klub bi bio ugašen. Toga moramo biti svjesni, to je činjenica. Treba i razumjeti, da je naš Klub prošao „sito i rešeto“, pa se povjerenje i Grada i sponzora izgubilo, ali situacija je takva da jednostavno SVI se moraju reaktivirati, kako bi se što prije Klub stabilizovao. Znamo da je Klub privatni i mnogi će se voditi tim argumentom za izbjegavanje daljih ulaganja i doprinošenja, ali to je samo skidanje tereta sa sebe. Istina je takva da svi moramo i građani i privrednici i javne institucije ovoga Grada izaći u susret Klubu kako bi on što prije ozdravio, jer bez svih nas ne može.

O ADMINISTRIRANJU I VOĐENJU KLUBA, NAVIJAČKI NIJE DA SE „UG ROBIJAŠI 1988 ZENICA“ MIJEŠAJU U KLUB – NITI IMAMO GLASAČKO PRAVO KAO NAVIJAČI, ALI ĆEMO SVAKU GREŠKU OPOMINJATI I STOJIMO IZA SVAKE NAŠE RIJEČI – ČISTO, ČASNO, POŠTENO I TRANSPARENTNO. SVAKI NAPREDAK ĆEMO HVALITI, SVAKU GREŠKU KUDITI.

U posjeti Gradonačelniku smo saznali da će i on gledati da pomogne Klubu koliko može, ali da očekuje rezultate iz dosadašnjeg i budućeg rada, te da se obaveza REPROGRAMA redovno izmiruje. O dugovanju svim JP nemamo informaciju ni od Investitora ni od Grada o kolikoj se tačnoj cifri radi, te da li se radi na njihovom rješavanju.
Investitor je sada svjestan kakav ovaj Grad ima potencijal, te kako ovaj Klub može kotirati. Rečeno nam je da eventualnim rezultatskim izborom Evrope, licenciranje ne bi došlo pod znak upitnika i da sve gore navedene prepreke ne bi utjecale na izlazak u istu.

Put ka ozdravljenju našeg Kluba se ne može desiti „preko noći“, te nosi sa sobom mnogo vremena, strpljenja i truda.

Nama, članovima UG „Robijaši 1988 Zenica“, je prethodnih 7 dana bilo napornije od svih gostovanja zajedno u našim navijačkim karijerama, jer smo sebe izložili pritisku kakav nismo osjetili dugo. Napominjemo da poslovanje Kluba nije naš domen, niti se želimo miješati u isti, a zadnjih dana smo izloženi malom milionu informacija, gdje čovjek teško može biti pametan. Ne preostaje nam ništa drugo nego nastaviti dokazivati svoju vjernost, koje barem ne nedostaje i koje neće nedostajati. Ljubav nas je vodila kroz sve ove oluje i borbe koje smo doživjeli prateći naš Klub, a transparentnost nam je čuvala obraz i tako će se i nastaviti. Mi očekujemo od svih građana da više posjećuju stadion, rezultatski nevezano, jer samo svojim pojavljivanjem na istom, gdje ne biramo velike i male utakmice, učestvujemo u oporavku naše Svetinje.

S poštovanjem,

UG „Robijaši 1988 Zenica“

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE