Ugarak: U Zenici su za 2020. godinu planirali 0 KM za osobe s posebnim potrebama

Pitate li se ponekad na koji način možemo olakšati život djece i osoba s teškoćama u razvoju? Pitate li se da li potrebno jačanje pojedinaca kako bi oni bili samostalni, produktivni članovi zajednice? Za sve ovo je potrebno jako malo, a to malo se zove PODRŠKA.

Pregledom Nacrta Budžeta Grada Zenica za 2020. godine, ostala sam isfrustrirana, ali pomalo i uvrijeđena. Naime, uvidjela sam da su planirana izdvajanja u 2020. godini za Javnu ustanovu Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od 0,00 KM. Samim tim, Grad Zenica je svoje najmarginalizovanije kategorije prepostio samim sebi.

Ovo je poražavajuća činjenica za Grad Zenicu, obzirom da ostale općine sa područja Zeničko-dobojskog kantona izdvajaju sredstva u mnogo većem obimu, iako se radi o općinama sa dosta manjim budžetima. Mišljenja sam da je ovakav odnos prema korisnicima koji dolaze sa područja Grada Zenica neshvatljiv i krajnje bezobziran.

Naime, u više navrata, kao direktorica Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK, dostavljala sam akte u vezi problematike smještaja odraslih osoba s posebnim potrebama sa područja Grada Zenica. Odrasli korisnici sa područja Grada Zenice svoje tretmane edukacije i rehabilitacije, fizioterapije ili radnog osposobljavanja dobijaju u neuslovnim prostorijama u sklopu JU Dom porodica, ali i pored te činjenice rad i napredak nikada nije doveden u pitanje.

Napominjem da je, u skladu sa solidarnom odgovornošću i učešćem od 30 % gradova/općina sa područja Zeničko-dobojskog kantona, Grad Zenica trebao izdvajati sredstva u iznosu od cca. 117.000,00 KM za sufinansiranje rada Ustanove. Duboko sam svjesna da po trenutnoj zakonskoj normi, obaveze Grada Zenice su zasnovane samo na autonomiji volje i volji za sufinansiranjem. Međutim, obzirom na broj korisnika, kao i na sam rad Ustanove, smatram da sredstva za rad Ustanove trebaju biti predviđena u Budžetu za 2020. godini. Isto tako, stavka u Budžetu za 2019. godinu nikada nije realizovana, što je isto tako nejasno, iako sam u više navrata dobijala usmena obećanja od strane rukovodećih u Gradu Zenica.

Našoj djeci sa područja Grada Zenica trenutno se usluge pružaju u sklopu dvije organizacione jedinice i to za djecu do 6 godine u Odjeljenju za rano podsticanje razvoja i ranu interenciju te odraslim korisnicima u isturenom odjeljenju u Zenici pri Poslovnoj jedinici Visoko. Brojke više nisu ni bitne, s obzirom da i pored svih napora, ne iznalazimo rješenja.

Također, kao čovjek, kao pojedinac, kao emocionalno i inteligentno biće, ne mogu ostati ravnodušna niti ovakve radikalnu nebrigu nadležne institucije, posmatrati jednostavno. Bojim se da se neuvrštavanje Ustanove u Budžet Grada, bazira na političkim igrama. Bilo kako bilo, kada su u pitanju osobe s teškoćama, sva politika treba prestati. Ovim osobama je potrebna naša podrška, potrebna im je naše podstvo i potrebna im je jednakopravnost. Zato pozivam sve nadležne osobe iz Grada Zenice, da omoguće jednakopravnost svojim sugrađanima. Svojim nemarom, ugrožavate budućnost Vaših sugrađana s posebnim potrebama.

S poštovanjem!

Meldina Ugarak

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE