Ugasio se signal crne kutije, podmornice se uključuju u potragu za avionom

Podijelite vijest

Brod australijske mornarice koji predvodi potragu za nestalim malezijskim avionom poslaće pod vodu mini-podmornicu što je prije moguće, izjavio je načelnik Združenog koordinacionog centra za potragu i nekadašnji komandant oružanih snaga Australije, Angus Hjuston.

– Brod Okeanski štit će danas prestati da pretražuje okean uz pomoć lokatora signala i umjesto toga što prije angažovati mini-podmornicu Blufin-21 – rekao je Hjuston, dodajući da je posljednji signal za koji se sumnja da potiče iz crnih kutija nestalog aviona Malezija erlajnsa registrovan prije šest dana, prenijela je agencija AFP.

– Svaka Blufinova misija će trajati 24 sata, jer su potrebna 2 sata za spuštanje, 16 sati za istraživanje i opet 2 sata za isplivavanje na površinu i na kraju 4 sata za analizu prikupljenih podataka – dodao je Agnus Hjuston.
– Već šest dana nismo registrovali nikakav signal, pa pretpostavljam da je vrijeme da se spustimo ispod površine vode – naveo je Hjuston na konferenciji za štampu u Pertu.
On je dodao i da je na području pretrage danas uočena naftna mrlja, nakon čega su prikupljene dvije litre te tečnosti radi testiranja.

– Ističem da tek treba da se odredi odakle potiče to gorivo, mrlja je uočena oko 5.500 metara od mjesta na kojem je Okeanski štit registrovao signale – rekao je Hjuston.
Zona na kojoj istražuje brod Okeanski štit svela se na nekoliko kilometara i nalazi se 2.312 kilometara sjeverozapadno od Perta.
Od nestanka Boinga 777 je prošlo 38 dana, dok baterije avionskih crnih kutija obično traju samo 30 dana, podsjetio je australijski zvaničnik.

Avion na letu od Kuala Lumpura ka Pekingu nestao je 8. marta, a u njemu je bilo 239 putnika i članova posade.
Potraga je isprva bila skoncentrisana na Južno kinesko more, ali je kasnije prebačena na zonu južnog Indijskog okeana, pošto su satelitski podaci ukazali da bi to moglo da bude mjesto pada.

Telegraf.rs