Portal 072info

Ugledni američki analitičar Januš Bugajski: Ruske obavještajne službe prodrle su u BiH

aa 22
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ugledni američki analitičar Januš Bugajski (Janusz) u intervjuu za „Dnevni avaz“ ističe da je Republika Srpska posebno pogodno tlo za upade Moskve, ali govori i o aktuelnim dešavanjima na Balkanu, izbornim rezultatima u Crnoj Gori, izmjenama Ustava BiH…

Izborni rezultati

Kako komentirate rezultate izbora u Crnoj Gori? 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Treba poštovati izborne rezultate. Međutim, različita ideološka koalicija u Vladi s tankom većinom vjerovatno neće biti izdržljiva, pogotovo ako prosrpski nacionalisti pokušaju potkopati temeljne odluke o nezavisnosti Crne Gore i članstvu u NATO-u. Nova vlada suočit će se i s teškim ekonomskim izazovima, a, ako se ozbiljno želi iskorijeniti korupcija, morat će istražiti i finansiranje probeogradskih i promoskovskih stranaka u koaliciji. U kontekstu Crne Gore, u posljednje vrijeme se puno govori o ruskom utjecaju u regionu. Vidite li ruski utjecaj u BiH? 

– Ruske obavještajne službe, propagandne stanice i razne grupe povezane s Kremljem prodrle su u nekoliko zemalja u regiji, uključujući BiH. Kao što znamo, Republika Srpska je posebno pogodno tlo za upade Moskve jer predsjednik Milorad Dodik vjeruje da će ga Rusija podržati politički, diplomatski i finansijski. Zvaničnici bosanskih Hrvata također su osjetljivi na ruski prodor kroz koruptivne poslove, pa čak i podršku trećem entitetu u BiH. Do pucanja tih odnosa će doći kad ih Kremlj pokuša usmjeriti prema novom regionalnom sukobu koji će služiti njegovim strateškim interesima i odvratiti NATO, SAD i EU od kontinuiranih napada Rusije na Ukrajinu, Gruziju i Bjelorusiju. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Treba li BiH reformu Ustava kako bi nastavila svoj put ka članstvu u EU i NATO? – Idealno bi bilo da novi Ustav BiH ukine postojeći sistem entiteta, etničke kvote i druge prepreke funkcionalnoj demokratskoj državi. Takva transformacija pomogla bi pokrenuti zemlju ka sigurnosti pod kišobranom NATO-a i ka ekonomskom razvoju pod kišobranom EU. Uprkos takvom napretku, bilo kakve ustavne, administrativne i izborne promjene koje pokreću BiH u tom smjeru bile bi dobrodošle, jer bi koristile svim građanima, istovremeno smanjujući položaj nacionalista koji ovise o podjelama i sukobima. 

Suprotni principi

Kako komentirate pokušaj Republike Srpske da u razgovorima u Vašingtonu poveže svoj status u BiH sa statusom Kosova?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Kosovo ne može poslužiti kao model za Republiku Srpsku jer se njihovo stvaranje temeljilo na potpuno suprotnim principima. NATO je oslobodio Kosovo i proglasio nezavisnost na osnovu genocida koji je nad većinskim albanskim stanovništvom počinila srpska vlada, koja je željela zemlju, a ne narod.

Suprotno tome, RS je stvorena genocidom nad većinskim bošnjačkim stanovništvom koje su počinili nacionalistički srpski lideri i dozvoljeno joj je da funkcionira kao autonomni entitet nakon intervencije NATO-a. Dakle, ne postoji presedan niti veza između ta dva slučaja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Značaj sporazuma u Vašingtonu je dvojak

Kako komentirate sporazum koji su delegacije Kosova i Srbije potpisale u Vašingtonu? 

– Ekonomski sporazum bio je prilično standardan. Stvarni značaj sastanka bio je dvojak. Prvo, ponovo je potvrđeno da su američki zvaničnici uvjereni da će samo međusobno priznavanje Srbije i Kosova kao dvije nezavisne države normalizirati odnose između njih. Državni sekretar Majk Pompeo (Mike) je nakon toga potvrdio američku poziciju na privatnom sastanku s premijerom Kosova Avdulahom Hotijem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Srpski zvaničnici nadali su se da će Trampova administracija ublažiti ili čak preokrenuti svoj stav o državnosti Kosova. Drugo, Vašington je ponovio svoju opredijeljenost proširenju broja zemalja koje priznaju kosovsku državnost. Najava u Bijeloj kući da će Izrael priznati neovisnost Kosova bila je značajan proboj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)