Ugledni imunolog Polić upozorava: Bilo bi loše da se preklope korona i gripa

1 27
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ugledni imunolog iz Rijeke prof. dr. sc. Bojan Polić izabran je za predsjednika Evropske federacije imunoloških društava (EFIS), koja broji 14.000 naučnika.

U emisiji „Dobro jutro Hrvatska“ na HRT-u osvrnuo se na pandemiju koronavirusa, ali i sezonu gripe, koja dolaskom hladnijih dana predstavlja novu opasnost.

– Gripa se donekle sakrila, jer smo se pridržavali mjera, a i ona je manje infektivnija u odnosu na koronu. S obzirom da smo relaksirali mjere u većini slučajeva mislim da bi se i gripa mogla pojaviti. Bilo bi loše da se preklope korona i gripa i da imamo obje epidemije u isto vrijeme. To bi moglo biti devastirajuće za neke ljude pogotovo starije – rekao je Polić.

ČITAJ JOŠ:  U Podbrežju preko nove vodovodne linije položen asfalt

Kada je riječ o pandemiji koronavirusa, rekao je da se nije dovoljno ljudi cijepilo.

– Cjepiva su najbolji doseg medicine u zadnjih 100-tinjak godina. Pokazala su se efikasnim kontra raznih bolesti, neke su iskorijenjene, neke se drže pod kontrolom, a vidimo i da djeluju na primjeru Covida jer preveniraju teže oblike bolesti i smrti – pojasnio je ugledni ljekar.

On je dalje skrenuo pažnju na važnost imunizacije.

– Ne znam je li to nepovjerenje u sistem, nauku ili kriva informiranost. Ako idemo od zapada Evrope do istoka, taj postotak drastično opada. U zapadnim evropskim zemljama vakcinacija je iznad 70, čak i 80 posto, kod nas je 50 posto, a u Bugarskoj i manje. To nije dobro jer uz prisustvo delta varijante koronavirusa prijeti nam porast broja hospitaliziranih i umrlih – potcrtao je Polić.

ČITAJ JOŠ:  Broj ateista na planeti opada, evo koja će religija biti najveća do 2075.
GODISNJICA
MARKETING