Ugledni ljekari poručili nadležnima: Nabavite vakcine ili se povucite!

dd 117

Zbog nedopustivog kašnjenja s nabavkom vakcina protiv koronavirusa, u BiH jučer su glas digli ljekari svih struka, koji su ionako rezignirani odnosom nadležnih prema pandemiji koronavirusa.

Činjenica da je više od milion ljudi u zemljama Evropske unije primilo vakcinu, a da se vakcinacija provodi i u zemljama koje nisu članice, izrevoltirala je ljekare koji se deset mjeseci nalaze na prvoj liniji odbrane od koronavirusa. Veliki broj njih i, uopće, zdravstvenih radnika se tako i zarazio, a, nažalost, mnogi su izgubili i život u toj borbi.

Pocijepan sistem

Oni su svim nadležnim instancama jučer poručili da, kada je riječ o procesu vakcinacije protiv koronavirusa, vremena za gubljenje više nema te pozvali državu da se što prije osigura nabavka vakcina.

Dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, kazao je jučer za “Avaz” da su ljekari krenuli u medijatorsku ulogu između proizvođača i svih nivoa vlasti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ako se ne odazove država, idemo na entitet, ako se oni ogluše, tražit ćemo od kantona da se uključe. Ako ni oni ne budu htjeli, sami ćemo se organizirati jer ovo je prevršilo svaku mjeru. Imali smo razgovor s proizvođačem “Pfizerovih” vakcina jer nam trebaju oruđa u ovoj borbi, a najsnažnije koje imamo je vakcina – kazao nam je on.

Dr. Zoran Karlović, voditelj Respiracijskog centra u SKB-u Mostar, također je ogorčen zbog cjelokupne situacije.

– Naš zdravstveni sistem je pocijepan na 10 kantona, svi pojedinačno donose neke mjere i svi plaćamo cijenu. Ovo je postantibiotska era, ovo su pametna cjepiva kojima pokušavamo dugoročno nešto spriječiti, a nemamo ih – upozorio je dr. Karlović.

Dr. Šukriji Zvizdiću, uglednom virusologu, nije jasno zbog čega do sada nisu pokrenuti mehanizmi za nabavku vakcine kao što su to uradili u Srbiji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji.

– To je nedopustivo. Izgleda da samo naše Vijeće ministara spava. Oni nisu formirali ni krizni štab – podvlači on.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nema empatije

Da su naše vlasti zakazale u ovom procesu potvrđuje i dr. Ednan Drljević, koji posebno ukazuje na činjenicu da će do 21. januara biti vakcinisani svi zdravstveni radnici i oni u staračkim domovima u cijeloj Evropi i šire. 

– Koliko se samo nas razboljelo i umrlo? Sve njih nakon 21. januara treba tužiti jer su nam ugrozili zdravlje. Oni koji nisu donijeli odluku o tome da nam pruže mogućnost vakcinacije ugrožavaju nam zdravlje. Izgleda, bit ćemo jedini nevakcinisani zdravstveni radnici nakon 21. januara. Ne mogu vjerovati u kakvoj državi živimo, gdje nema empatije prema građanima i ljekarima. Nehumano i bezobrazno – ogorčen je on.

Nemar prema svima

Dr. Marina Berberović, predsjednica Skupštine sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, istakla je da se u javnosti ostavlja osjećaj nemara i to ne samo prema zdravstvenim radnicima već cijelom stanovništvu. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Zdravstveni radnici se jedini mogu boriti s pandemijom i biti na usluzi svima. Borba traje već 10 mjeseci i kraj se ne vidi. Mi smo spremni i sami platiti vakcine za naše članove, a ako nam Vlada FBiH i kantoni ne izađu ususret, sami ćemo tražiti partnere, jer samo vakcinacija može zaustaviti pandemiju – poručila je ona.

Avaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME