Ugledni stručnjaci o procesu imunizacije: Kada kreće vakcinacija trudnica i djece

4 34
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu prije nekoliko dana počela je masovna vakcinacija stanovnika Kantona Sarajevo starijih od 75 godina. Trenutno su na raspolaganju samo vakcine koje su BiH donirale Srbija i Turska.

Zavisi od nalaza

No, nakon što je počela masovna vakcinacija, iako s velikim zakašnjenjem, ljekari smatraju da je važno da je proces imunizacije konačno i započeo.

Međutim, ostala su nerazjašnjena pitanja hoće li se protiv koronavirusa vakcinisati, osim ostalih građana, i trudnice, onkološki bolesnici, kao i oni koji su već preboljeli COVID-19, te djeca.

Ugledni specijalista medicinske mikrobiologije i virusolog Šukrija Zvizdić jasno je kazao da se djeca ne vakcinišu te da trudnice nisu planirane.

– Svi ostali pacijenti moraju konsultirati svog ljekara. Zašto? On zna na šta su pacijenti alergični, imaju li akutnu bolest, imaju li sklonost alergijama ili koju terapiju primaju. Osobe koje su preboljele koronavirus moraju izmjeriti antitijela i potom na osnovu nalaza vidjeti šta treba poduzeti. Opet treba konsultirati ljekara, koji će ocijeniti stanje imuniteta. Svaki pacijent ili osoba je individua za sebe. To je smisao medicine. Posvetiti pažnju svome pacijentu – kaže Zvizdić.

Akutna faza

Onkološki pacijenti mogu se vakcinisati protiv koronavirusa ako nisu u akutnoj fazi liječenja, kazao je prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog.

– Svi pacijenti koji su trenutno na liječenju, dok se stanje ne smiri i ne stabilizira, ne mogu se vakcinisati. Kad se stanje stabilizira, kada uđu u neko, recimo, stabilno stanje, tada mogu, ali pod uvjetom da ne primaju imunosupresivnu terapiju. Napominjem, vakcinisanje može, ali uz saglasnost doktora, u ovom slučaju onkologa – govori Karamehić.

On ističe da akutno stanje podrazumijeva sve od trenutka otkrivanja bolesti, tj. početnu fazu, srednju i završnu fazu i tada se onkološkim pacijentima ne preporučuje imunizacija. Međutim, dodaje on, kada se dijagnoza uspostavi i stanje stabilizira i kad se prijeđe na terapiju gdje nema imunosupresivnih lijekova, to više nije akutna faza i ti pacijenti se mogu vakcinisati protiv koronavirusa.

Nisu u planu

Prema riječima uglednog infektologa Ednana Drljevića, još nemaju uputstava za vakcinaciju trudnica i do sada nigdje nije izričito rečeno trebaju li se vakcinisti ili ne.

– Suština je u tome što nisu završena ispitivanja o tome kako bi vakcine djelovale na plod ili samu trudnicu i to je glavni razlog zašto nema trudnica i dojilja u planu za vakcinaciju protiv koronavirusa. Također, u svijetu se trudnicama ostavila mogućnost izbora, da one same odluče hoće li se vakcinisati ili ne. Što znači, da bi to uradile na svoju odgovornost – kaže Drljević.

Također, dodaje Drljević, oni koji su bili zaraženi koronavirusom, nakon što prođe mjesec od početka bolesti, mogu se cijepiti. Ističe da se i oni s imunokompromitiranim i malignim oboljenjima mogu vakcinisati, ali u dogovoru s ljekarom.

U planu nisu ni djeca

Djeca se, u principu, ne vakcinišu, kaže Drljević.

– Najmlađi, također, nisu u programu za vakcinaciju. Isti je problem kao i kod trudnica i dojilja. Ispitivanja nisu dovršena pa nemamo jasnih indikacija za vakcinisanje djece, ali ni moguće posljedice. Međutim, ako ove vakcine uporedim s vakcinama za gripu, ne bi trebalo biti nekih posebnih problema – naglašava Drljević.

Koji je stav Svjetske zdravstvene organizacije

Iako dobra vijest stiže iz Velike Britanije, gdje je prvi put zvanično preporučeno da sve trudnice u bilo kom trenutku trudnoće mogu primiti vakcinu protiv koronavirusa, jer cjepivo ne predstavlja rizik ni po njih ni po plod, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nisu objavili preporuke u vezi s vakcinama protiv koronavirusa i u ovom trenutku iz WHO-a ne savjetuju vakcinaciju trudnica. Razlog je nedostatak podataka. Međutim, ako trudnica ima neizbježan visoki rizik od izlaganja virusu, kao u slučaju zdravstvenih radnica ili ima neke komorbiditete, tada se vakcinacija smije uzeti u razmatranje, ali u dogovoru s ljekarom.