Portal 072info

Ugostitelji traže ublažavanje mjera zabrane pušenja

Predstavnici Udruženja hotelijera i restoratera predali su danas Ministarstvu zdravstva FBiH svoje prijedloge izmjena Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Prijedloge je potpisalo 1.710 malotrgovaca i ugostitelja prikupljenih u 10 kantona. Traže ublažavanje restriktivnih mjera…

Predstavnici udruženih ugostitelja na vratima Federalnog ministarstva zdravstva. Tvrde da će novi zakon, ukoliko bude usvojen u aktuelnom obliku, uništiti njihovo poslovanje zbog toga što predviđa potpunu zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima. Navode kako bi došlo do zatvaranja čak 20 posto objekata u Federaciji, što bi uzrokovalo i značajna otpuštanja radnika. Traže da pušenje bude dozvoljeno barem u posebnim prostorijama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Totalna zabrana da se cigareta zapali bilo gdje, pa čak i ovdje jer je ovo javni prostor. Evo uzećemo primjer Danske i Austrije. Tamo su dali objektima manje kvadrature, a mi smo predložili da objekti do 40 m2 mogu da se opredijele da li će biti prostor za pušače ili nepušače. Ipak, moraće ispuniti sve one uslove koje zakon nalaže, i da na vidnom mjestu bude istaknuto da je prostor za pušače ili nepušače”, kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva kažu kako je u toku tromjesečna Javna rasprava o Nacrtu zakona, ali i kako se ona privodi kraju. O prijedlozima ugostitelja kažu kako će ih razmatrati kao i sve druge prijedloge i primjedbe građana, na osnovu kojih će formirati u Prijedlog zakona koji će ići u dalju parlamentarnu proceduru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Naša je obaveza da ih uzmemo u obzir prilikom pripreme Prijedloga zakona, koji ponovo onda usvaja Vlada odnosno Parlament FBiH. Tako vidimo i ovu današnju dostavu komentara ugostitelja”, dodaje  Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva.

Ugostiteljima stiže podrška i od neformalnih grupa građana. Naglašavaju kako se ne zalažu za promociju pušenja, već za prava koja imaju kao građani koji plaćaju porez.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ja ne kažem nikome “hajde sa mnom zapali”. Ali dozvolite meni da moj zarađeni dinar potrošim u punoj ljepoti onoga što je meni ljepota”, ističe Aida Feraget.

A različiti su i odgovori građana na pitanje jesu li za potpunu zabranu pušenje u ugostiteljskim objektima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

ANKETA:
– Jesam. (Zašto?) – Zato.
– Ukoliko bi potpuno bilo zabranjeno, to znači da ne bih mogao pušiti nigdje na javnim mjestima. Morao bih se kriti negdje.
– Mislim da onaj dio zakona koji traži da proizvodi ne budu javno istaknuti, mislim da to nije dobro za proizvođače i trgovce.
– Evo ja pušim i jesam. (Jeste za zabranu?) Da. (Zašto?) Za zagušljivost, za zdravlje, za sve.

Aktuelni Nacrt zakona predviđa zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, javnom prevozu, na radnim mjestima. Ugostitelji i značajan broj građana, s druge strane, traže dozvolu za pušenje u zatvorenom, pod precizno definisanim uslovima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME