Ugostitelji u RS-u ne pridaju previše pažnje higijeni

Podijelite vijest

Iako neispravna hrana može izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje, ugostitelji i trgovci u Republici Srpskoj, sudeći po podacima inspekcije, ne pridaju previše pažnje higijeni objekata i radnika koje su zaticali bez važeće sanitarne knjižice.

Inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove svakodnevno kontrolišu proizvodnju i promet hrane širom Republike Srpske. Pod njihovom lupom redovno su higijenski uslovi objekta i okoline, zatim oprema, ispravnost rashladnih uređaja, način čuvanja hrane, dokazi o zdravstvenom stanju radnika koji rade sa hranom, kao i deklaracije proizvoda, evidencija o izvršenim analizama i slično.

“Za osam mjeseci ove godine republička inspekcija za hranu izvršila je više od 600 kontrola u objektima kao što su pekare, trgovački centri, roštiljnice, pekoteke, picerije, restorani, prodavnice i slično, te u 260 slučajeva utvrdila propuste. S ciljem otklanjanja istih izrečeno je oko 200 upravnih mjera i isto toliko prekršajnih naloga u vrijednosti od 276.050 KM”, naveli su u Inspektoratu. 

Propusti na terenu, prema njihovim navodima, najčešće su se odnosili na izostanak redovnih sanitarnih pregleda radnika koji rukuju sa hranom i dodatnih edukacija o higijeni hrane, te neredovnu dezinfekciju i deratizaciju. Inspektori su ustanovili da subjekti nisu redovno ažurirali ni evidencije o laboratorijskim analizama namirnica.

Kada je u pitanju rok trajanja hrane, u Inspektoratu RS ističu da je iz prometa povučeno i uništeno oko 160 kilograma različitih namirnica.

“Riječ je o pojedinačnim slučajevima u kojima su inspektori zatekli svega po nekoliko pakovanja hrane kojoj je istekao rok upotrebe, a najčešće je bilo riječ o proizvodima koji po svojoj prirodi imaju kraći rok kao što su mliječni proizvodi, osvježavajuća pića i sokovi ili konditorski proizvodi – navode u Inspektoratu i dodaju da je republička veterinarska inspekcija za osam mjeseci naredila povlačenje i uništavanje oko 500 kilograma mesa i 20 kilograma proizvoda od mesa”, piše Glas Srpske.

Doktor porodične medicine u Banjaluci Milijana Stanković kaže da je trovanje hranom dosta često, naročito tokom ljeta kada je veliki broj građana na odmoru i konzumira gotovu hranu u ugostiteljskim objektima.

“Najčešće su to lakši slučajevi sa simptomima povraćanja i mučninama koja traju dan, dva, ali dešavaju se i teži slučajevi kada se pacijenti zaraze bakterijama poput salmonele”, rekla je Stankovićeva.

Sudeći po slučajevima iz prakse, Stankovićeva kaže da svijest o značaju obavljanja sanitarnog pregleda na svakih šest mjeseci kod radnika koji rukuju sa hranom kod nas ni izbliza nije razvijena.

“Dešava se čak da radnik kod kojeg utvrdimo da ima bakteriju ne može na bolovanje jer mu poslodavac to ne dozvoljava, iako mi insistiramo na tome do kontrolnog brisa. To se nikako ne bi smjelo dešavati jer postoji velika vjerovatnoća da bakterije zaraženog radnika dospiju u hranu i tako se prenesu na potencijalnog potrošača”, upozorava Stankovićeva.

KAZNE

Zakonom o hrani RS propisane su i kazne za one koji prometuju neispravnu hranu. “Za pravna lica predviđena je kazna od 2.000 do 10.000 KM, a za fizičko i odgovorno lice u pravnom licu od 300 do 1.500 maraka. Kazne za preduzetnika kreću se od 1.000 do 5.000 KM”, naveli su u Inspektoratu.

Srpskainfo