kafici 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Predstavnici Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva bh. entiteta Republika Srpska “HoReCa” smatraju neprihvatljivim donošenje restriktivnijih mjera koje bi se odnosile na sektor ugostiteljstva i turizma bez obzira da li se radilo o skraćivanju radnog vremena ili zabrani rada, javlja Anadolu Agency (AA).

“S obzirom na to da su poslodavci u ovom sektoru u proteklom periodu iscrpili unutrašnje finasijske resurse, prve projekcije Udruženja ukazuju da bi u slučaju donošenja restriktivnijih mjera za posljedicu imalo otpuštanje između 1.000 i 2.000 radnika u u ugostiteljstvu kao i gašenje velikog broja poslovnih subjekata koji djeluju u ovoj djelatnosti”, navode iz Udruženja.

Oni su apelovali na građane i ugostitlje da budu odgovorni.

Iz ovog udruženja očekuju i održavanje sastanka sa predstavnicima Vlade RS-a predlažući da se u zajedničkoj koordinaciji sa Vladom, Inspektoratom i Institutom za javno zdravstvo RS-a, uspostave adekvatne mjere u cilju ublažavanja uslova za rad u ugostiteljstvu, vodeći računa o zaštiti zdravlja stanovništva u trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Naveli su da je u slučaju donošenja mjera koje bi uključivale potpuno ograničavanje rada subjekata u ugostiteljstvu, potrebno definisati uslove pomoći Vlade RS-a kao vid podrške opstanku poslovnih subjekata.

Smatraju i da je potrebno predložiti novi paket mjera kao pomoć poslodavcima iz sektora ugostiteljstva u vidu olakšica pri plaćanju poreza i doprinosa na plate čiji je iznos veći od iznosa najniže plate u RS-u, za period od najmanje dvije godine, tj. plaćanje poreza i doprinosa na najnižu platu bez obzira na visinu plate kao pomoć poslodavcu da obezbijedi veće plate svojim radnicima.