Ugostiteljima u Sandžaku dozvoljeno duže radno vreme tokom ramazana

Ugostiteljima u Sandžaku dozvoljeno duže radno vreme tokom ramazana

Vlada Republike Srbije na jednom od posljednjih zasjedanja donijela je odluku kojom je dozvoljeno duže radno vrijeme ugostiteljskih objekata u Sandžaku tokom mjeseca ramazana. Odlukom Vlade, radno vrijeme ugostitelljskim objektima s ljetnjim baštama u Sandžaku produženo je do 23:30, dok je u ostatku Srbije dozvoljen rad do 22 časa.

Takvu inicijativu pokrenulo je u Vladi Srbije, predsjedniku i Republičkom kriznom štabu predalo novoformirano Udruženje ugostitelja Sandžaka. Ocijenili su da će takva odluka mnogo značiti ugostiteljskom sektoru, koji je tvrde podnio najveću žrtvu, zbog mjera koje su usvajane radi sprječavanja širenja koronavirusa a koje su se u velikoj mjeri odnosile na zabranu rada ugostiteljskim objektima.

“Mi smo bili prinuđeni da se organizujemo i izborimo za ovu dozvolu. Nama je ova odluka bila pitanje daljeg postojanja i rada. Mi smo svesni epidemiološke situacije, težine ove bolesti i toga da smo svi širom sveta u istom problemu. Kod nas je u Sandžaku specifična situacija tokom ramazana. Tradicionalno se koriguje radno vreme, kafeterije i restorani s radom počinju u akšam, za vreme iftara, a tokom dana se ne radi. Sve to predočili smo nadležnima i bez obzira koliko je teška situacija u državi, mi smo dobili odobrenje da radimo duže”, rekao je za AA potpredsednik Udruženja ugostitelja Sandžaka, Denis Hadžibulić.

On je rekao da su zahvalni zbog takve odluke i da je pozdravljaju.

“Ona je način da se ugostitelji finansijski oporave, jer veliki broj naših sugrađana živi od ugostiteljstva. Tradicionalno nakon iftara Novi Pazar oživi pa se u kafeterijama i mlečnim restoranima traži mesto više. Mi sada radimo po četiri sata dnevno i zbog toga smo zadovoljni, posebno jer nema okupljanja tokom dana, narod posti. Na ovaj način i mi doprinosimo suzbijanju pandemije, u ostatku države ugostiteljski objekti rade i tokom dana”, rekao je Hadžibulić.

Od ugostitelja je zatraženo da se rigorozno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera. Propisana je distanca između stolova, obavezna su dezinfekciona sredstva i dezobarijere na svim ulazima. Svaki objekat mora imati osobu zaduženu za sprovođenje i poštovanje mjera.

O zahtjevu da se ugostiteljima u Sandžaku dozvoli duže radno vrijeme bilo je riječi i u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Na jednoj od sjednica predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava Skupštine i narodni poslanik Muamer Bačevac, koji je iz Sandžaka, rekao je kako će država donošenjem takve odluke potvrditi poštovanje vjerskih različitosti. Vlada će tako pokazati da ima želju da uvaži vjerske posebnosti svojih građana, rekao je tada Bačevac u Skupštini Srbije.

Na sjednici Vlade za donošenje odluke čvrsto se zalagala i srbijanska ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE