Ugostitelju s Pelješca prijeti kazna od skoro 52.000 KM: Razlog je “obračun” s Orbanom

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Osim što su mu na Google reviewsu snizili ocjenu za ‘Tuna bar’ u Trpnju na Pelješcu u Hrvatskoj gotovo na čistu jedinicu, Jakov Jakša Begović (66) dobio je hiljade mailova i prijetnji telefonom jer se satirom ‘obračunao’ s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Zbog istog mu prijeti i 200.000 kuna kazne (oko 51.964 KM)

Naime, ovaj ugostitelj koji bar drži već 30 godina odavno je poznat po satiričnim natpisima u svom Tuna baru.

U jeku medijskih napisa kako Orban svojim izjavama svojata Jadransko more, Begović je na ploči kredom napisao:

“Mađare ne služimo. Niste dobrodošli na vaše more. Ako dovedete Hernádija dobro ste došli”.

I to je nekom, očito Mađaru, loše sjelo, pa je ugostitelju u Trpnju zakucala policija.

“Dolazila je policija više puta, saznao sam da će podnijeti prijavu, tražio sam zapisnik, nisam ga dobio odmah, ali mi se javio i odvjetnik da bi me besplatno zastupati”, govori za RTL.hr ovaj kapetan koji ima i obrt za izlov tune i sjeća se kako prije 30 godina nitko nije htio jesti sirovu tunu, a sad je svi traže.

A ovaj je ugostitelj i kapetan postao osumnjičenik za povredu dostojanstva Mađara prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

Kako navedeni zakon propisuje novčane kazne, a sporna ploča je pred njegovim “Tuna barom” u Trpnju na Pelješcu, propisana kazna za pravnu osobu je umnogome viša nego za fizičku.

Kazna? Od pet do 30.000 kuna kao fizičkoj osobi, ali, u razgovoru kaže da sumnja da bi kazna mogla stići na ime obrta, a onda je ona od 10.000 do 200.000 kuna (skoro 52.000 KM).