Ugrožen izvoz bh. mesa u Tursku, prijeti milionska šteta

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vlada Tuzlanskog kantona u BiH upozorava da bi 15. septembra kargo promet iz Međunarodnog aerodroma Tuzla ka Turskoj mogao biti blokiran.

Iz Ureda za veterinarstvo BiH najavljeno je da od tog datuma, iz tehničkih razloga, neće biti moguće vršiti inspekcijski pregled namirnica životinjskog porijekla koje se prevoze u Tursku.

 

Premijer tog kantona Bego Gutić kaže da bi ta blokada prouzročila višemilionsku štetu.

Smatra kako odluka Ureda za veterinarstvo ima političku pozadinu jer su vodeći ljudi u Uredu iz Republike Srpske.

Ured za veterinarstvo o odluci nije obavijestio kantonalne vlasti, tvrdi premijer, dodajući kako su o svemu obaviješteni zahvaljujući Aerodromu Tuzla, koji je informaciju dobio od aviokompanije Turkish Airlines Cargo.

Prema obnovljenom dogovoru o izvozu mesa u Tursku, iz tuzlanskog aerodroma u idućoj godini planiran je izvoz od 15 do 20.000 tona mesa.

Zbog ove situacije Vlada Tuzlanskog kantona je održala vanrednu sjednicu, a od Vijeća ministara traže hitnu reakciju.

“U BiH je nemoguće je da sve što se dešava nema veze s politikom, tako i ovaj problem s Uredom za veterinarstvo je po nama politički motiviran, posebno imajući u vidu strukturu kadrova. Tri čovjeka dolaze iz RS i onda je lako zaključiti odakle vjetar duva….”, kazao jeGutić.

Bh. ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kaže kako je izvoz u Tursku opći interes, te da će njegovo ministarstvo pronaći rješenje za ovaj problem.

“Tačno je da Kancelarija za veterinarstvo ima tehničkih problema, ali mislim da ćemo to razriješiti. Opći interes je da se izvozi za Tursku. Ja ću se već u ponedjeljak, utorak sastati sa ljudima iz Ureda za veterinarstvo i ljudima s aerodroma i avioprevoznika i naći ćemo rješenje. Imamo dovoljno vremena da ova uska grla u Uredu za veterinarstvo razriješimo. Nikakva odluka o prestanku kontrole nije donešena, izuzev što je iznijet stav o tehničkim problemima. Ništa više“, kazao je Šarović.

GODISNJICA
MARKETING