Ugrožena egzistencija na stotine porodica u BiH: Duhan će biti zasijan u malim količinama

6E8B9F90 898B 4015 8954 D46A2C87492D
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING


Bh. proizvođači duhana iako su najavljivali obustavu porizvodnje zbog krajnje loše situacije u ovoj grani poljoprivrede, od sjetve, ipak, neće odustati, prenosi BHRT.

Za razliku od prethodnih godina, biće zasijane znatno manje količine duhana, dogovoreno je na sastanku u Bijeljini.

Duhanari Semberije i Posavine, uprkos lošoj situaciji, neće odustati od sjetve, ali će pod duhanom biti zasijano dvostruko manje površina. 

Isti problemi

Proizvođači ističu da ih već godinama pritišću isti problemi.

– Sve teže, teže, i suša i sve, nema šta nas ne muči, a cijena nije mijenajna 30, 40 godina. Velika su ulaganja, previše, za jedan hektar treba maltene 10 000 da sve, sa plinom i radnicima – priča proizvođač duhana Bato Perić.

Drago Dujković, također proizvođač duhana mišljenja je da je to pri kraju i da vlast i država idu ka tome da ovo unište.

Sastanku povodom početka nove sjetvene sezone, pored organizatora i proizvođača, iako pozvani, nisu prisustvovali predstavnici resornog ministarstva i Uprave za indirektno oporezivanje, s kojima ne uspijevaju postići dogovor oko borbe sa crnim tržištem.

Ispod 500 tona

– Mi smo naše obaveze prema upravi izmirili, skinuli su nam sredstva s računa, da li će biti dalje kontrole, to je nama mač iznad glave. Mi smo protiv izmišljenih pravila, zakon se poštovati mora – ističe Čedo Gotovčević iz “Duvan” Bijeljina.

Dodatan udarac za duvanare je i gašenje posljednje Fabrike duhana Sarajevo.

Na području BiH nekada se proizvodilo više od 8.000 tona duhana, a prošle godine ta proizvodnja pala je ispod 500 tona, prenosi BHRT.