Ugroženo 250.000 radnih mjesta u Bosni i Hercegovini

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Postoji “neposredan rizik od gubitka 250.000 radnih mjesta zbog njihove specifičnosti”, navodi se u danas objavljenom zajedničkom istraživanju Međunarodne organizacije za rad (ILO) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u kojem piše i  kako je pandemija koronavirusa teško pogodila BiH, prenosi Bljesak.info.

U izvještaju se dodaje da je to obuhvatalo približno 20 posto radne snage krajem 2020. godine i da ILO globalno upozorava na pojavu “zaključane generacije”.

U studiji je utvrđeno 14 sektora koji su posebno osjetljivi na udar pandemije, a među njima su veleprodaja i maloprodaja, transport, poljoprivreda i stočarstvo, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u posluživanju hrane.

“Ovi sektori se u najvećoj mjeri preklapaju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH”, piše u dokumentu. EBRD navodi da se polovina ugroženih radnih mjesta nalazi u mikropoduzećima koja imaju do 10 radnika i da su posebno na udaru mladi, jer imaju veliki udio u pogođenim sektorima.

“Od 245.000 ugroženih poslova, nešto manje od polovine, odnosno 114.000, odnosi se na mikropoduzeća sa do 10 radnika. Žene, koje čine 67 posto poslova u zdravstvu i zdravstvenoj zaštiti u Bosni i Hercegovini, u prvom su redu krize”, dodaje se.

Ranjive su i drvoprerađivačke i metaloprerađivačke te djelatnosti povezane s turizmom, gdje je angažirana uglavnom mlađa radna snaga.

“Veliki udio mladih zaposlenih u izloženim sektorima može imati još veći utjecaj na radna mjesta”, upozorava se u studiji.

U analizi se navodi da su oba entiteta pokušala nadoknaditi poduzećima njihove gubitke bez obzira na to kojem sektoru pripadaju. EBRD preporučuje da se na entitetskom nivou formulira sveobuhvatna politika zapošljavanja i da se zdravstveno osiguranje odvoji od kategorije nezaposlenih osoba.

U preporukama se navodi da treba poboljšati povezanost baza podataka i razmjenu informacija među različitim nivoima vlasti i institucijama, razmotriti dodatne sheme za očuvanje radnih mjesta i preispitati dosadašnje mehanizme za zaštitu radnih mjesta ukoliko su uvedeni, prenijela je Srna.