Ugur Sahin otkrio: Kada se očekuje kraj pandemije i povratak u normalan život

265082533b6269451cffb94318d9309c
Podijelite vijest

Pandemija koronavirusa, koja je u potpunosti promijenila život cijelog svijeta u posljednjih više od godinu, sigurno neće biti okončana ove godine. Bez obzira na to što je trenutno u većini svijeta počela vakcinacija, a neke zemlje mogu se pohvaliti i prilično dobrim rezultatima obuzdavanja zaraze.

No, unatoč tome u pojedinim dijelovima svijeta pandemija je i dalje na vrhuncu.

Govoreći na The Wall Street Journal CEO Council Summit, šef farmaceutske kompanije BioNTech Ugur Sahin otkrio je kada bi svijet mogao biti slobodan od zaštitnih maski, karantina i zatvaranja te se vratiti u “normalan” život.

– Moramo osigurati zaista visok stepen procijepljenosti diljem svijeta. U protivnom niko neće biti siguran – rekao je Sahin te dodao kako će pandemija biti okončana tek kad cijeli svijet postigne nivo imuniteta krda.

– Do sredine 2022. čak bi i regije s veoma gustom naseljenošću, kao što je Indija, mogle postići visok stepen procijepljenosti i imunitet krda. U sljedećih 12 mjeseci vidjet ćemo sve veći broj industrijskih, siromašnih i zemalja u razvoju koje će uspjeti postići taj cilj – dodao je Sahin.

Kako bi se ti ciljevi ostvarili, bit će nužno povećati proizvodnju vakcine, ali i početi miješati različite vakcine protiv COVID-19.

– Što više vakcine imamo, to bolje… U teoriji ih možemo miješati jer nam je naposljetku cilj postići imunitet krda. Želimo imati što više vakcinisanih ljudi – dodala je Ozlem Tureci, suosnivačica kompanije i glavna doktorica u BioNTechu.

Otkrila je i kako su u pregovorima s Kinom ne bi li Pfizer/BioNTechova vakcina bila dostupna i tamo kao svojevrsni dodatak kineskim vakcinama, pogotovo za vakcinaciju starijih ljudi.


Podijelite vijest