Uhapšen predsjednik Federacije BiH!

Uhapšen predsjednik Federacije BiH!

Uhapšen je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, navodno zbog sumnje u primanje mita za pomilovanja.

Uhapšen je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, javlja Federalna televizija, a prenosi Klix. Hapšenje je navodno izvedeno u kabinetu Živka Budimira u Sarajevu. Agencija Anadolija javlja da se pretražuju prostorije u sjedištu predsjednika Federacije BiH.

Uhapšen je navodno zbog sumnje za primanje mita za pomilovanja. Iz Tužiteljstva je svim medijima poslan dopis da po nalogu Tužiteljstva BiH i naredbi suda BiH, ovlašteni policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) istražuju u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu i zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru. BiH mediji izvještavaju da se akcija provodi i na području Širokog Brijega.

Cilj je otkriti koruptivne radnje najviših dužnosnika Federacije BiH

Dnevni avaz piše da je cilj istražnih aktivnosti otkrivanje koruptivnih kaznenih djela čiji su počinitelji najviši dužnosnici Federacije BiH.

Slučaj vode tužitelji Oleg Čavka i Diana Kajmaković. Čavka je prilikom napuštanja zgrade Predsjedništva BiH novinarima samo kratko rekao da će poslati priopćenje.

SIPA je krenula u realizaciju tri operativne akcije na širem području BiH. Provode se akcije pod kodnim imenima Memory, Patriot i Pravda, a njima je obuhvaćeno više desetina osoba koje se dovode u vezu s izvršenjem više kaznenih djela korupcije, odnosno podmićivanja te kaznenih djela protiv službene i odgovorne osobe i neovlaštenog prometa opojnim drogama i organiziranim kriminalom.

(vecernji)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE