Uhapšen jer je na granici odbio otključati svoj iPhone

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Muškarac iz Quebeca uhićen je i optužen zbog ometanja pograničnih policajaca u poslu zbog toga što je odbio dati lozinku za otključavanje njegova pametnog telefona i najavio je pravnu bitku jer smatra da mu je takav zahtjev povrijedio privatnost, prenose kanadski mediji.

Prema pravnim stručnjacima taj slučaj postavlja pitanja oko opsega prava na zaštitu privatnosti. Kanadski sudovi još se nisu bavili takvim pitanjem te stručnjaci ističu da je jedno pravo službenika na pretragu putnika i njegovih stvari a drugo zahtijevati od putnika da službeniku u toj pretrazi pomaže.

Alain Philippon (38) iz Ste-Anne-des-Plainesa prošlog je tjedna odbio ‘otključati’ svoj iPhone na zahtjev policajaca na kanadskoj graničnoj kontroli u zračnoj luci Halifax.

On je u Halifax stigao letom iz Dominikanske Republike. Minimalna novčana kazna za ometanje službene osobe u dužnosti je tisuću kanadskih dolara a maksimalna 25.000 uz mogućnost zatvorske kazne do godinu dana.

Granična policija nije željela objasniti zašto je Philippon bio odabran za pregled pametnog telefona.

Prema pravnim stručnjacima putnici koji prelaze kanadsku granicu moraju imati “smanjena očekivanja od zaštite privatnosti” jer službenici na granici imaju široke zakonske ovlasti za pretragu putnika i njihove imovine odnosno osobnih stvari.

Philippon je pušten na slobodu uz jamčevinu.

072INFO TV