Portal 072info

Uhapšen Sakib Mahmuljin

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uhapsili su jutros u Sarajevu nekadašnjeg komandanta 3. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Sakiba Mahmuljina, koji je osumnjičen za ratne zločine Odreda “El Mudžahidin”.

On je osumnjičen za zločine počinjene u periodu od jula do oktobra 1995. godine tokom izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava postrojbi 3. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica Odred „El Mudžahidin“, čiji su pripadnici za vrijeme ovih borbenih dejstava ubili oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su prethodno oteti od druge jedinice 3. Korpusa, koja je izvšila zarobljavanje.

Radi se o predmetu Kategorije 2. u kojem je istraga započeta u tužilaštvu pri MKSJ nakon čega je predmet proslijeđen pravosuđu Bosne i Hercegovine, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.Mahmuljin je pod istragom i osumnjičen je da je u svojstvu zapovjednika 3. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.Njega se tereti i za nečovječno postupanje prema 20-ak ratnih zarobljenika i civila.Sakib Mahmuljin, kao komandant 3. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, tereti se da je propustio da spriječi počinjenje ovih kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila od strane pripadnika „El Mudžahidina“, te da je propustio da iste kazni nakon počinjenog zločina.

Tereti ga se da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene jedinice, spremaju da počine kaznena djela, odnosno da su ih već počinili, ali nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločine i kaznio počinitelje.Mahmuljinu se stavlja na teret komandna odgovornost za kaznena djela koja su počinili njemu podređeni pripadnici Odreda „El Mudžahidin“.

Osumnjičeni će biti sproveden postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati i donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom. 

 

rtvze.ba

Podijelite članak