Uhapšen student u Sarajevu, prijetio da će počiniti masovna ubistva

U sarajevskoj općini Novi Grad pripadnici MUP KS i Federalne uprave policije FUP uhapsili su studenta zbog prijetnji na internetu da će počiniti masovna ubistva u Sarajevu.

Portal Avaza saznaje da je riječ o Hamzi Čardakliji. Za njega je Tužilaštvo BiH, po čijem je nalogu i uhapšen danas zatražilo određivanje pritvora.

Osumnjičeni je lišen slobode, nakon informacija zaprimljenih od partnerskih institucija iz inostranstva, a identifikovan je i lociran od strane istražilaca specijalizovanih za visokotehnološki kriminal, na području sarajevske opštine Novi Grad, te lišen slobode u aktivnostima koje su proveli policijski službenici Federalne uprave policije (FUP). 

On se tereti da je koristeći svoje znanje iz oblasti informacionih tehnologija, putem interneta, na inostranom internet serveru i portalu za razmjenu poruka, iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u SAD, kao i prijetnje oružanim napadom i preduzimanjem ovakvih terorističkih aktivnosti, na području Kantona Sarajevo – rečeno je iz Tužilaštva.