hap
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Odbjegli Italijan identifikovan kao vođa jedne od najbogatijih kriminalnih organizacija u svijetu uhapšen je u Madridu, saopćila je u četvrtak španska i italijanska policija, prenosi Anadolu Agency (AA).

FIXGEHALT

Italijanski karabinjeri identifikovali su tog čovjeka kao 60-godišnjeg Domenica Paviglianitija, vođu kriminalne grupe ‘Ndrangheti sa sjedištem u Calabriji.

Paviglianiti je uhapšen u zajedničkoj operaciji s karabinjerima, navodi se u saopćenju španske nacionalne policije.

Italijanski tužioci saopćili su da je do hapšenja došlo u utorak.

LIDER

Paviglianiti je prilikom hapšenja kod sebe imao lažne portugalske lične dokumente, šest mobilnih telefona i 6.000 eura u gotovini, navodi se u saopćenju španske policije.

Vjeruju da je Paviglianiti vođa klana ‘Ndrangheti nazvanog po njemu i koji djeluje širom svijeta iz svoje baze u tri sela u italijanskoj regiji Calabriji.

Paviglianiti je u odsustvu u januaru osuđen na 11 godina, osam mjeseci i 15 dana zatvora zbog niza zločina, uključujući ubistvo i kriminalno udruživanje s ciljem trgovine drogom.

Ranije je bio osuđen u Italiji na doživotni zatvor, kasnije smanjen na 30 godina, zbog niza ubistava i krivičnih djela trgovine ljudima iz ‘80-ih. No, on je oslobođen u oktobru 2019. godine.

Pobjegao je u Španiju gdje je navodno imao pomoć i zaštitu saradnika u trgovini drogom.

Kriminalni sindikat ‘Ndrangheti stekao je moć jer je sicilijanska mafija opala. Navodno je upotrijebio desetine milijardi dolara prihoda od kokaina kako bi proširio svoj kriminalni domet i proširio se na ostatak Europe, Australiju, Sjevernu i Južnu Ameriku i Afriku, kažu istražitelji.