Uhapšen zbog lažnog prijavljivanja u slučaju nestanka mladića El-Emina Hodžića

Kako je javnost već informisana, u proteklom periodu, od strane timova Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i službenika Policijske stanice Kakanj, vršena je intenzivna pretraga terena na lokalitetu Ponijera, općina Kakanj, sa ciljem pronalaska mladića Hadžić El-Emina, rođenog 1996. godine, iz Kaknja, čiji je nestanak prijavljen od strane članova porodice dana 04.01.2019. godine, u 16,00 sati, Policijskoj stanici Kakanj. Naznačene aktivnosti se još uvijek poduzimaju, budući da nestali mladić još uvijek nije pronađen.  

Kako smo pojasnili u našim informacija, nakon zaprimljene prijave o nestanku lica, od strane Policijske stanice Kakanj je raspisana operativna potraga, te su pored pretrage terena poduzimane i druge potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policijskih službenika, uključujući i obavljanje razgovora sa svim licima koja bi mogla raspolagati određenim saznanjima, kako bi se utvrdile okolnosti nestanka lica i kako bi se pronašlo isto.

Tokom proteklih dana novine “Dnevni avaz” su objavile, apojedini bh. mediji preuzeli informaciju, da je izvjesni Mirza iz Zenice, kontaktirao novinara pomenutnih dnevnih novina, izjavljujući tom prilikom da je nestali mladić otet zbog navodnih dugova prema licima u Njemačkoj.

Odmah nakon što su službenici kriminalističke policije došli do navedenih saznanja, pristupilo se vršenju svih potrebnih provjera na utvrđivanju identiteta i pronalasku navedenog lica. Poduzetim radnjama utvrđeno je da se lice iz Zenice, koje je pozvalo novinara i koje je naknadno razgovaralo i sa članovima porodice nestalog, lažno predstavilo, jer je isto locirano na području Tuzle. U saradnji sa kolegama iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona je utvrđen identitet lica, kojom prilikom je potvrđeno da se radi o licu S.E., rođenom 1979. godine, iz Tuzle. Navedeno lice je dana 19.02.2019. godine, pronađeno i lišeno slobode na području Tuzle, nakon čega je sprovedeno u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Obavljenim razgovorom sa licem, te drugim poduzetim radnjama, kao i zavedenom kriminalističkom obradom, utvrđeno je da je lice S.E., novinaru “Dnevnog avaza” i porodici nestalog mladića, dalo apsolutno netačne i izmišljene podatke i informacije, koje se tiču predmetnog slučaja.

Nakon što je lice ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja navedenog krivičnog djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane službenika Sektora kriminalističke policije biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv navedenog lica, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Lažno prijavljivanje“ iz člana 347. Krivičnog zakona FBiH.Inače, radi se o licu koje je i ranije prijavljivano i osuđivano zbog istog krivičnog djela.