Uhapšeno sedam osoba zbog genocida u Srebrenici

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Sedam osoba je uhapšeno na raznim lokacijama u Srbiji zbog sumnje da su počinili egzekucije u Kravicama kod Srebrenice. U pitanju su prva hapšenja na teritoriji Srbije zbog masovnih egzekucija u Srebrenici i okolini.

Služba za otkrivanje ratnih zločina uhapsila je N.M, A.G, M.B, A.D, B.M, J.P i D.P po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, a zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

Jedan od uhapšenih, kako je danas objavila agencija AP, je i bivši komandant jedne od jedinica u Specijalnoj brigadi policije MUP-a Republike Srpske Nedeljko Milidragović. Kako navodi agencija, čovjek poznat kao “Neđo Kasapin” je sada postao “uspješan biznismen u Srbiji”. 

Tužilaštvo za ratne zločine donijelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv bivših pripadnika Centra za obuku “Jahorina” u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, zbog postojanja osnova sumnje da su u Srebrenici, na lokalitetu Kravice, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je za AP da su nadležni rano jutros racijama na više lokacija po Srbiji pokušali da uhapse osam osumnjičenih za ratne zločine u Srebrenici, ali je jedan od njih sada u bijegu. 

ČITAJ JOŠ:  Bh. radnike traže Dubai, Nigerija, Kazahstan...

“Više ljudi je bilo u fokusu naše istrage, ali smo za sada uspjeli da privedemo sedam od osam osumnjičenih”, rekao je Vukčević i dodao da se radi o “bivšim pripadnicima specijalne brigade policije bosanskih Srba”. 

“Važno je naglasiti da je ovo prvi put da se Tužilaštvo za ratne zločine bavi masovnim ubistvima civila i ratnih zarobljenika u Srebrenici”, rekao je za AP Bruno Vekarić, zamjenik tužioca za ratne zločine.  Vekarić kaže da se Srbija približava ključnom trenutku u suočavanju sa prošlošću. “Mi se nikada nismo bavili zločinom takvih razmjera. Veoma je važno da Srbija zauzme jasan stav prema Srebrenici kroz sudski proces”, rekao je Vekarić. 

ČITAJ JOŠ:  Sve glasniji pozivi da oni koji su učestvovali u odbrani BiH ne putuju u Srbiju

Među žrtvama je više od 1.000 civila Bošnjaka čiji su posmrtni ostaci identifikovani u masovnim grobnicama na više lokacija, među kojima su Glogova 1 i 2 i Ravnice. 

Podrška iz Tužilaštva BiH

Akcija lišenja slobode izravan je rezultat saradnje dva tužilaštva i glavnih tužilaca, u okviru koje je vršena razmjena informacija, saznanja i dokaza o osobama osumnjičenim za ratne zločine u Srebrenici, a koje se nalaze u Srbiji i imaju državljanstvo te zemlje, saopćeno je jutros iz Tužilaštva BiH. Uspješnom saradnjom kolege u Srbiji su identificirali i locirali počinitelje ratnih zločina, te je rano jutros, u više gradova širom Srbije, lišeno slobode ukupno 7 osumnjičenih osoba.

Za vrijeme trajanja aktivnosti glavni tužioci Salihović i Vukčević bili su u stalnom kontaktu i koordinaciji.

ČITAJ JOŠ:  U Zenici obilježen Međunarodni dan pismenosti

Ove osobe su pod istragom i osumnjičene su da su kao bivši pripadnici Specijalne brigade policije Centra za obuku Jahorina MUP-a RS, izravno sudjelovali u ubistvima najmanje 1000 zarobljenih Bošnjaka, muškaraca i dječaka, na lokalitetu Zemljoradničke zadruge Kravica, u mjesecu julu 1995. Više osoba osumnjičenih za ovaj zločin, ranije je procesuirano u predmetima Tužilaštva BiH, a protiv određenog broja osoba istraga je još u toku.

U okviru saradnje i pružanja pomoći kolegama iz Srbije, predstavnici obitelji žrtava ratnih zločina, u svojstvu oštećenih, dali su suglasnost pravosuđu Srbije za procesuiranje ovih osumnjičenih, što predstavlja jasan znak povjerenja i saradnje. Tužilaštvo BiH upućuje kolegama u Srbiji punu podršku u radu na procesuiranju ovog predmeta i upućuje čestitke tužilaštvu i policiji za uspješno i profesionalno realiziranu akciju lišenja slobode osumnjičenih na području Srbije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

federalna.ba

072INFO TV