Screenshot 3 41


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Stručnjaci za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) pozvali su danas Bosnu i Hercegovinu da zaustavi izručenje Musaeda Al Masailima Kuvajtu, gdje mu prijeti 87 godina zatvora te moguće okrutno postupanje i mučenje.
UN-ovi stručnjaci za ljudska prava pozvali su Bosnu i Hercegovinu da zaustavi izručenje Musaeda Al Masailima Kuvajtu, gdje mu prijeti 87 godina zatvora i riskira nenadoknadivu štetu po povratku.

“Pozivamo vlasti da zaštite prava Al Masailima i da ga ne protjeruju, vraćaju ili izručuju u zemlju u kojoj prijeti mučenje ili drugi okrutan, neljudski ili ponižavajući postupak ili kažnjavanje, kao i samovoljno zadržavanje,” rekao je.

Al Masailim je prvi put uhapšen u Kuvajtu 2015. godine i optužen za javno nepoštovanje Emira putem tweetova. Oslobođen je te optužbe 2016. godine, ali se suočio sa zlostavljanjem dok je bio u pritvoru. Otkako se preselio u Sarajevo 2017. godine, u tri navrata optužen je za svoje tweetove i osuđen je u odsustvu.

“Uznemireni smo što je osuđen bez da mu je pružena prilika da se brani od optužbi. Ozbiljno smo zabrinuti da mu po povratku neće biti priznata prava na postupak, uključujući garanciju poštenog suđenja”, rekli su.

Nakon zahtjeva za izručenje koje je Kuvajt izdao u aprilu 2020. godine, u vezi s optužbama za klevetu i vrijeđanje Emira i pravosuđa, Al Masailim je u kućnom pritvoru u Sarajevu dok nije u toku istraga i presuda o izručenju.

Javna sjednica Suda u Sarajevu održana je 5. februara 2021. godine, ali sudija nije objavio presudu.

“Princip nevraćanja prema Konvenciji protiv mučenja mora se procijeniti neovisno o određivanju statusa izbjeglice ili azila, kako bi se osiguralo poštivanje temeljnog prava na oslobađanje od mučenja ili drugog zlostavljanja u svim okolnostima i bez obzira na pitanja statusa”, rekli su stručnjaci.

“Pozivamo vlasti Bosne i Hercegovine da obustave postupak izručenja i odmah poduzmu detaljnu i individualiziranu procjenu rizika s ciljem osiguranja punog poštovanja svojih obaveza prema međunarodnim ljudskim pravima, humanitarnom i izbjegličkom pravu”, stoji u pozivu.

Stručnjaci će i dalje surađivati ​​s vlastima i pomno nadgledati situaciju, rečeno je.