Ukidaju zeleno treptuće svjetlo na semaforu: Ovo je glavni razlog

5721E3B1 ECA2 4983 9870 D62E475B5B90
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Trepćuće zeleno svjetlo na semaforima u Srbiji povlači se iz upotrebe, a semafori u Beogradu bit će reprogramirani.

Odluka je donijeta nakon mnogih istraživanja koja su pokazala da će saobraćaj tako biti efikasniji i sigurniji, međutim, većina vozača misli drugačije.

Direktor Agencije za sigurnost saobraćaja Srbije Duško Pešić kaže da mu takav signal mnogo znači, a Damir Okanović iz Komiteta za sigurnost saobraćaja navodi da zeleno treptuće svjetlo donosi više problema nego koristi, prenose srbijanski mediji.

Čak 83 posto vozača prema anketi koju je radio Saobraćajni fakultet u Beogradu podržava treptuće zeleno svjetlo. Vjeruju da je zeleno svetlo korisna informacija koja ih upozorava da će se uskoro pojaviti žuto. Ne podržava ga samo sedam posto ispitanih.

Prema anketi 49 posto vozača će ubrzati ako vidi da zeleno treperi. Usporit će 35 posto, a istom brzinom će proći kroz raskrsnicu 16 posto vozila. Na semaforu sa treptućim zelenim zaustavit će se samo tri posto ljudi. Na žutom 31 posto. Kroz žuto će proći 60 posto, a kroz crveno šest posto vozača.

Iako je čak 83 posto ispitanika za semafor sa zelenim treptućim svjetlom treptanje će u Beogradu biti ukinuto.

Damir Okanović smatra da je jedan od osnovnih problema to što građani imaju strah da prođu na žuto i onda zbog toga smatraju da im je komforno i korisno da imaju najavu za žuto svjetlo odnosno zeleno treptuće.

Prolazak na žuto ne ugrožava sigurnost saobraćaja, ističe Okanović i navodi da njemu nije poznato da je policija protiv nekog vozača do sada podnijela prijavu za prolazak na žuto.

Navodi da je istraživanje pokazalo da zeleno treptuće svjetlo izaziva više problema nego što ljudi imaju koristi.