Portal 072info

Ukinut pritvor osumnjičenima za paljenje zgrade Predsjedništva BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Sud BiH
Sud BiH

Odlučujući po prijedlogu Tuiteljstva Bosne i Hercegovine za ukidanje pritvora osumnjičenim Salemu Hatiboviću i Nihadu Trnki, Sud Bosne i Hercegovine je 4. aprila  donio rješenje kojim je ukinut pritvor osumnjičenima i određene mjere zabrane, priopćeno je iz Suda BiH.

Osumnjičenima je oduzimanjem važećih putnih isprava, te zabranu izdavanja putnih isprava, kao i zabranu korištenja osobne karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine, izrečena zabrana napuštanja mjesta boravišta i zabrana putovanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zabranjeno im je i međusobno sastajanje, a  obavezni su se javljati nadležnom državnom organu jednom sedmično.

“Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora. Salem Hatibović i Nihad Trnka osumnjičeni su za kazneno djelo terorizam iz člana 201. stav 1. u vezi sa stavom 5. tačka d.)  Kaznenog zakona BiH”, stoji u priopćenju.

Trnka i Hatibović se terete da su 7.feburar zapalili zgradu Predsjedništva BiH i Arhiva BiH. Hatibović, koji je rođen u Sarajevu, i Trnka, rodom iz Konjica, a nastanjen u glavnom gradu BiH, uhićeni su mjesec dana nakon paljenja objekata i vozila u Sarajevu, 7. marta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME